ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Ιράκ: Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, απευθύνοντάς της έκκληση "να δράσει άμεσα για να σταματήσει η εξάπλωση αυτού του καρκινώματος".


"Ασφαλώς ο δικός μας ρόλος είναι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, όμως η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να προστατεύσει το Ιράκ, τους Ιρακινούς και όλη την περιοχή" είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Κέρι συνεχάρη τον Αμπάντι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε επίσης "σημαντικές" τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για την αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού, την αντιμετώπιση του ΙΚ και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες "είναι αναγκαίες στο Ιράκ ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας".

Ο Αμερικανός υπουργός υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ωρών (04:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Τριπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη - 9 νεκροί