ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τις φυσικές καταστροφές

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τις φυσικές καταστροφές

Tρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι -σε σχέση με τους εκτοπισθέντες των πολέμων- εκτοπίστηκαν το 2013 λόγω φυσικών καταστροφών, παρά το γεγονός ότι η περσινή ήταν μία χρονιά που στιγματίστηκε από ένοπλες συγκρούσεις.


Σύμφωνα με έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους έπειτα από τυφώνες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι χάνουν σήμερα τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, σε σχέση με τη δεκαετία του '70 και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο.

Ο Γιαν Έγκελαντ, γραμματέας του Συμβουλίου και πρώην αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις εξέφρασε την ελπίδα τα συμπεράσματα της έρευνας να βοηθήσουν τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την προστασία των πληθυσμών από μελλοντικές μαζικότερες φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τον περασμένο χρόνο ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτοπίστηκε εξαιτίας πολέμων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο΄Εγκελαντ, «οι φυσικές καταστροφές υποτιμώνται και δεν γίνεται αντιληπτό ότι είναι μία μάστιγα που πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο».

Κατά μέσο όρο 27 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο έχασαν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Το 2010 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 42 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας συγκεντρώνουν μαζικές φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Χαγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες, συχνά δεν καταγράφονται οι ζημιές από μικρότερης κλίμακας φυσικές καταστροφές, όπως καταιγίδες και τυφώνες.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από το 80% των εκτοπισμένων την τελευταία πενταετία ζούσαν στην Αφρική. Το ίδιο ίσχυσε και τον περασμένο χρόνο κατά τον οποίον σχεδόν 19 εκατομμύρια από τα 22 εκατομμύρια εκτοπισμένων ήταν κάτοικοι της Ασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πληγέντες δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν από μία φυσική καταστροφή και σημειώνεται μία νέα. Τον περασμένο χρόνο στις Φιλιππίνες περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας μίας σειράς φυσικών καταστροφών. Μόνο από τον τυφώνα Χαγιάν εκτοπίστηκαν περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εξαιτίας του τυφώνα Τράμι και ενός σεισμού.

Μαζικοί εκτοπισμοί σημειώθηκαν και στην Αφρική την περίοδο των βροχοπτώσεων και συγκεκριμένα στον Νίγηρα, το Τσαντ, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Αλλά και στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε το φαινόμενο καθώς σχεδόν 220.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους ύστερα από ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την Οκλαχόμα.

Ο κίνδυνος από τέτοιες φυσικές καταστροφές αυξάνεται, ξεπερνώντας σε ρυθμό την αύξηση του πληθυσμού, ακόμη και την ταχεία αστικοποίηση.