ΚΟΣΜΟΣ

Σταμάτησε η παραγωγή σε συριακές πετρελαιοπηγές που ελέγχει το ΙΚ

Σταμάτησε η παραγωγή σε συριακές πετρελαιοπηγές που ελέγχει το ΙΚ

Την παραγωγή σε έξι πετρελαιοπηγές που έχει υπό τον έλεγχό του στην ανατολική Συρία, σταμάτησε το Ισλαμικό Κράτος, εξαιτίας του φόβου για πιθανά αεροπορικά πλήγματα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν το βράδυ της Πέμπτη (25/9) και σήμερα το πρωί νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

«Η άντληση πετρελαίου έχει σταματήσει εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας. Όλες οι πετρελαιοπηγές έχουν σταματήσει, με εξαίρεση αυτή του Κόνεκο που παράγει το απαραίτητο φυσικό αέριο για την ηλεκτροδότηση έξι επαρχιών», δήλωσε ο Λέιτ αλ Ντέιρι, ακτιβιστής από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ.

Από τον Ιούλιο, το ΙΚ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, καθώς και τις κυριότερες πετρελαιοπηγές στην περιοχή, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚ παράγει περισσότερο πετρέλαιο από τη συριακή κυβέρνηση, με το συριακό υπουργείο Πετρελαίου να εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές αντλούν 80.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η επίσημη παραγωγή της Συρίας έχει πέσει στα 17.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ΙΚ ελέγχει επτά πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και έξι από τις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε οργάνωση που στρατολογούσε τζιχαντιστές