ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αλλάξαμε τη στάση μας απέναντι στο ΙΚ

Ερντογάν: Αλλάξαμε τη στάση μας απέναντι στο ΙΚ

Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του προτίθεται να συμμετάσχει στον στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης.

«Η στάση μας έχει τώρα αλλάξει. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν αφού επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Όπως γνωρίζετε, ένα σχέδιο εντολής θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο και θα συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου. Μόλις ψηφιστεί, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η εντολή θα δίνει την άδεια για την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνούνταν μέχρι τώρα να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, ο οποίος ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία καθώς η οργάνωση κρατούσε 46 Τούρκους ομήρους.

Οι όμηροι αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι το προηγούμενο Σάββατο και έκτοτε η Τουρκία έχει αλλάξει τη ρητορική της.

Την Τρίτη ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «παράσχει κάθε υποστήριξη, περιλαμβανομένης πολιτικής και στρατιωτικής».

Οι μαχητές του ΙΚ πλησίασαν σήμερα στη συριακή πόλη Κομπάνι (ή Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά), ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως κουρδικός και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε οργάνωση που στρατολογούσε τζιχαντιστές