ΚΟΣΜΟΣ

Η προπαγάνδα της Κίνας για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ (vids+pics)

Η προπαγάνδα της Κίνας για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ (vids+pics)

Από «εξτρεμιστές πολιτικούς» υποκινούνται οι «καταδικασμένες σε αποτυχία» διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, προπαγανδίζει τη Δευτέρα (29/9) ο επίσημος κινεζικός Τύπος, την επομένη των επεισοδίων μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές έχουν επιβάλλει λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάθε πληροφορία σχετική με τις ταραχές στην πρώην βρετανική αποικία, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης φωτογραφιών στο Instagram!

«Οι ριζοσπάστες ακτιβιστές είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Global Times, εκφράζοντας λύπη που οι ταραχές «βλάπτουν την εικόνα του Χονγκ Κονγκ».

«Οι αντιπολιτευόμενες ομάδες ξέρουν καλά ότι είναι αδύνατο να αλλάξουν την απόφαση» για τους όρους της εκλογής το 2017 του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου από τη μόνιμη επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας θα εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι που θα επιλεγούν από το Πεκίνο θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Αντιδρώντας, φοιτητές και μαθητές στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν μια εκστρατεία κοινωνικής ανυπακοής που κλιμακώθηκε απότομα το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τις χειρότερες ταραχές από τότε που πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ωστόσο «η θεμελιώδης σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ δεν θα καταστραφεί», γράφει η Global Times, σύμφωνα με την οποία οι «ριζοσπάστες» θέλουν το «κίνημα να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας».

Το κίνημα Occupy Central – που πήρε το όνομά του από την οικονομική συνοικία Σέντραλ του Χονγκ Κονγκ – οργανώνεται από «εξτρεμιστές πολιτικούς» οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από τον ιδεαλισμό και τον ενθουσιασμό των φοιτητών για να προωθήσουν μια δημοκρατική πρόοδο», επέκρινε από την πλευρά της η Ημερησία της Κίνας, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για μια «απεγνωσμένη προσπάθεια» των προσώπων αυτών με στόχο την προώθηση των πολιτικών τους στόχων.

Κάθε συσχετισμός με τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 είναι «αβάσιμος», προσθέτει η Global Times απευθυνόμενη στον αμερικανικό Τύπο.

«Η Κίνα δεν είναι πλέον η ίδια χώρα με πριν από 25 χρόνια», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει: «Η χώρα έχει τώρα περισσότερες δυνατές προσεγγίσεις για να διαχειριστεί ποικίλες μορφές ταραχών».

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα China Digital Times, που παρακολουθεί την κινεζική προπαγάνδα, οι Aρχές διέταξαν όλες τις κινεζικές ιστοσελίδες να αφαιρέσουν «αμέσως» κάθε πληροφορία για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ενδεικτικό το γεγονός πως η «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ουδεμία αναφορά κάνει στο σημερινό της φύλλο για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ…

Διαβάστε ακόμα:

Ανήσυχη η Βρετανία για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ