ΚΟΣΜΟΣ

Οτσαλάν: Τέλος η ειρήνευση με την Τουρκία εάν το Ι. Κ. σφαγιάσει Κούρδους

Οτσαλάν: Τέλος η ειρήνευση με την Τουρκία εάν το Ι. Κ. σφαγιάσει Κούρδους

Ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της οργάνωσής του και του τουρκικού κράτους θα τερματιστούν, αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν σφαγή στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία.


"Εάν αυτή η απόπειρα σφαγής επιτύχει το στόχο της, η (ειρηνευτική) διαδικασία θα τερματιστεί", δήλωσε ο Οτσαλάν, ηγέτης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αντιπροσωπεία κουρδικού κόμματος που τον επισκέφθηκε χθες στη φυλακή.

"Καλώ οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη δημοκρατία να καταρρεύσουν να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπάνι", δήλωσε ο Οτσαλάν.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούν τα σύνορα της πόλης Κομπάνι επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκαλώντας την έξοδο 160.000 Κούρδων της Συρίας οι οποίοι καταφεύγουν στην Τουρκία, με συνέπεια να ασκούν πίεση στην Άγκυρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να επέμβει.

Κουρδικές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με το ΡKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, οι οποίοι πολιορκούν το Κομπάνι.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε την ειρηνευτική διαδικασία με τον Οτσαλάν το 2012 με στόχο να τερματιστεί η 30χρονη εξέγερση των κούρδων μαχητών για ευρύτερα δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή 40.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων.

Το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς την κουρδική πόλη Κομπάνι