ΚΟΣΜΟΣ

Καπετάνιος Sewol: «Άλλαζα ρούχα όταν βυθιζόμασταν» (pics)

Καπετάνιος Sewol: «Άλλαζα ρούχα όταν βυθιζόμασταν» (pics)

Ο καπετάνιος του πλοίου με σημαία της Νότιας Κορέας που βυθίστηκε σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους, δήλωσε στη δίκη του που διεξάγεται αυτές τις μέρες, ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των επιβατών

Καταθέτοντας για πρώτη φορά στο δικαστήριο, ο Lee Joon-Seok δήλωσε ότι ήταν σε κατάσταση σοκ και είχε σχεδόν παραλύσει όταν αποφάσισε να σώσει πρώτα τον εαυτό του αλλά τόνισε ότι δεν είχε σκοπό να θυσιάσει τις ζωές των άλλων για να σωθεί ο ίδιος.

Οι περισσότεροι από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά, όταν το 6.825 τόνων Sewol ανατράπηκε και βυθίστηκε στις 16 Απριλίου.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα αντιμετωπίζουν έντονες επικρίσεις για την εγκατάλειψη του πλοίου, ενώ μέσα υπήρχαν εκατοντάδες ακόμη παγιδευμένοι αλλά και για την εντολή που είχε δοθεί στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Έμεινα έκπληκτος από το ατύχημα και έχασα την ικανότητά μου να λαμβάνω αποφάσεις» δήλωσε ο Lee στο δικαστήριο στη νοτιοδυτική πόλη του Gwangju.

«Απέτυχα στο να πάρω τις σωστές αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για τη διάσωση των επιβατών μου. Αλλά ορκίζομαι ότι ποτέ δε σκέφτηκα να αφήσω τους επιβάτες μου να πεθάνουν προκειμένου να σωθώ εγώ».

Ο 69χρονος και τρία ανώτερα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια εκ προθέσεως», μία κατηγορία που μπορεί να επισύρει την ποινή του θανάτου.

Όταν ρωτήθηκε για το πού ήταν όταν βυθίστηκε το Sewol ο Lee είπε ότι ήταν στην καμπίνα του και κάπνιζε ενώ άλλαζε ρούχα!

Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ορισμένων μελών του πληρώματος που είχαν δηλώσει ότι έπαιζε παιχνίδια στο κινητό του τηλέφωνο.

«Όχι, δεν έπαιζα. Δεν ξέρω άλλωστε. Απλά κράταγα το κινητό μου στο χέρι».

Δείτε τις εικόνες.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο Sewol: Το πλοίο βούλιαζε και το πλήρωμα έπινε… μπύρες!