ΚΟΣΜΟΣ

«Ζώνη ασφαλείας» στη Συρία ζητά και ο Ολάντ

«Ζώνη ασφαλείας» στη Συρία ζητά και ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία για την υποδοχή και την προστασία των εκτοπισμένων", ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία στο τέλος μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Ολάντ και τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί η σφαγή των πληθυσμών του βορρά της Συρίας. Προσέφερε την υποστήριξή του στην ιδέα που προτάθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν" σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας, διευκρινίσθηκε στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Οι δύο επίσημοι αναφέρθηκαν στην "ανησυχητική κατάσταση στο βορρά της Συρίας, ιδιαίτερα στην πόλη Κομπάνι", που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. "Διαπίστωσαν την πλήρη σύγκλιση των απόψεών τους όσον αφορά την ανάγκη να βοηθηθεί περαιτέρω η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση που μάχεται ταυτόχρονα εναντίον του Ντάες (ένα από τα αραβικά ακρωνύμια του Ισλαμικού Μετώπου) και εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ" εξάλλου, "υπενθύμισαν πως υποστηρίζουν τη δράση των μαχητών που είναι στρατευμένοι στον αγώνα εναντίον του Ντάες".
"Υπογράμμισαν πως στο Ιράκ μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση μόνον εφόσον αυτή είναι πολιτική, με την πλήρη ενσωμάτωση του σουνιτικού πληθυσμού και των αντιπροσώπων του", σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Έκαναν τον Ερντογάν... τζιχαντιστή (pic)