ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Έκκληση ενόψει «μιας ύστατης ανθρωπιστικής καταστροφής»

Έμπολα: Έκκληση ενόψει «μιας ύστατης ανθρωπιστικής καταστροφής»

Έκκληση στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, ώστε «να αποφευχθεί ή ύστατη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας», απηύθυνε η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται τη Δευτέρα (20/10) στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα που έχει ήδη σκοτώσει 4.555 ανθρώπους επί 9.216 καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε επτά χώρες.

«Η Oxfam καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να παρακινήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα στην αντιμετώπιση της ασθένειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση τη οργάνωσης, την ώρα που ένα πλοίο-νοσοκομείο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πλέει προς τη Σιέρα Λεόνε.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχέδιο βοήθειας προς της Σιέρα Λεόνε που καταρτίσθηκε από το Λονδίνο και προβλέπει την αποστολή συνολικά 750 στρατιωτικών στην πρώην βρετανική αποικία ως συνδρομή για την διαμόρφωση κέντρων νοσηλείας.

«Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία, για περισσότερους γιατρούς και πόρους, ώστε να αποφευχθεί η ύστατη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Oxfam, η οποία επισημαίνει ότι δε ζητεί στρατιωτική επέμβαση παρά σε πολύ «σπάνιες περιπτώσεις».

«Το επίπεδο και ο επείγων χαρακτήρας των αναγκών είναι άνευ προηγουμένου... Μόνο μία παγκόσμιου χαρακτήρα συντονισμένη απάντηση θα επιτρέψει την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού», υποστηρίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης Μαρκ Γκόρλντρινγκ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας τους «να συμφωνήσουν επί σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του Εμπολα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη «ταχείας αντίδρασης», ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά επίσης τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προτείνοντας «την ενίσχυση του συντονισμού για τον έλεγχο των σημείων εισόδου στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Δύο στρατιώτες νεκροί – Μαίνονται οι μάχες

Έμπολα: Ο Φιντέλ Κάστρο προτείνει συνεργασία στις ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν εκτέλεσαν 3 γυναίκες για μοιχεία

Φιλιππίνες: Ελεύθεροι με… αποδείξεις οι Γερμανοί όμηροι (vid)

Συρία: Οι τζιχαντιστές σταύρωσαν «κατάσκοπο» (σκληρές εικόνες)