ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Ζητούν την προφυλάκιση του δημάρχου Ζάγκρεμπ

Κροατία: Ζητούν την προφυλάκιση του δημάρχου Ζάγκρεμπ

Την προφυλάκιση του δημάρχου Ζάγκρεμπ και άλλων 11 αξιωματούχων υπόπτων για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή (19/10), ζήτησε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) της Κροατίας.


Χαμογελώντας στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, ο συλληφθείς δήμαρχος Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς οδηγήθηκε χθες το βράδυ, με αστυνομικό όχημα, στο αστυνομικό τμήμα από την έδρα της γενικής εισαγγελίας, μετά την κατάθεσή του στους ανακριτές της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK).

Ο Μίλαν Μπάντιτς αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς περί ανάμειξης σε σκοτεινές συναλλαγές και σε υπόθεση διαφθοράς στη διοίκηση του δήμου και στη δημοτική επιχείρηση Zagrebacki Holding.

"Γνωρίζετε, ότι αν και θα ήμουν ευτυχής να μοιραστώ μαζί σας αυτό που συμβαίνει, ο νόμος με εμποδίζει και δεν μπορώ. Δεν μπορώ να σας πω ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή μας, επειδή αποτελεί εισαγγελικό μυστικό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αρνήθηκε ότι διέπραξε τα αδικήματα που του προσάπτουν" δήλωσε ο συνήγορος του Μίλαν Μπάντιτς, Κρέσιμιρ Κρσνικ.

Η USKOK ξεκίνησε έρευνα εναντίον του δημάρχου Ζάγκρεμπ, 15 ακόμη υπόπτων και δύο εταιρειών για κατάχρηση εξουσίας και αρμοδιοτήτων, διαφυγή φόρων ή δασμών και εμπορία επιρροής.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι προκλήθηκε ζημία ύψους 2,7 εκ. ευρώ στον δήμο της κροατικής πρωτεύουσας και ζήτησε την προφυλάκιση του Μίλαν Μπάντιτς και άλλων 11 υπόπτων.

Ο Μίλαν Μπάντιτς είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την εταιρεία CIOS του επίσης συλληφθέντος, Πέταρ Πρίπους και με την κατασκευαστική εταιρεία Bramgrad projekt του Μράνκο Μιχάλιεβιτς και για αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση της εκστρατείας τους για την προεδρικές εκλογές του 2009, από την οποία προκλήθηκε οικονομική ζημία στο δήμο και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον κατηγορείται για πέντε περιπτώσεις εμπορίας επιρροής με παράνομες προσλήψεις στο δήμο και στη δημοτική επιχείρηση "Zagrebacki Holding" κοντινών του προσώπων.

Στην κορυφή της πυραμίδας των υπόπτων, μετά τον δήμαρχο Ζάγκρεμπ βρίσκονται ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Zagrebacki Holding", Σλόμπονταν Λιούμπιτσιτς και ο Πέταρ Πρίπουζ, ο σύμβουλος του δημάρχου, Ζέλικο Χόρβατ, ο διευθυντής του δημοτικού οργανισμού των τραμ ZET Ίβαν Τόλιτς, ο υπεύθυνος δημόσιων συμβάσεων της "Zagrebacka Holding" Φίλιπ Τσούλο, ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, Μιλένκο Μπένκο, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας νομικών περιουσιακών υποθέσεων του δήμου, Ίνες Μπράβιτς κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ και άλλοι αξιωματούχοι για υπόθεση διαφθοράς