ΚΟΣΜΟΣ

«Πολιτικός κρατούμενος» ο Χοντορκόφσκι

«Πολιτικός κρατούμενος» ο Χοντορκόφσκι
«Πολιτικό κρατούμενο» θα θεωρεί από εδώ και στο εξής...

«Πολιτικό κρατούμενο» θα θεωρεί από εδώ και στο εξής η Διεθνής Αμνηστία τον πρώην μεγιστάνα της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος θα εκτίσει ποινή φυλάκισης μέχρι το 2016, αφού χθες το εφετείο της Μόσχας επικύρωσε την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση και μείωσε την ποινή κατά μόλις ένας χρόνο.

Η ρωσική κυβέρνηση από τη μεριά της απάντησε άμεσα στην οργάνωση, καταγγέλλοντας την απόφασή της:

«Η Διεθνής Αμνηστία δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεμπλέξει με τις δικές της αντιφάσεις στις εκτιμήσεις που κάνει. Αυτές είναι πολιτικοποιημένες και μονομερείς», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Ria Novosti ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ.

Στη Διεθνή Αμνηστία προσέφυγαν τον περασμένο Μάρτιο, 45 προσωπικότητες της Ρωσίας, ζητώντας «οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ», οι οποίοι εκτίουν την ποινή σε μεθοριακή φυλακή κοντά στην Κίνα, «να κηρυχθούν πολιτικοί κρατούμενοι».

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, εξέφρασε για την επικυρωθείσα στο εφετείο καταδίκη του Χοντορκόφσκι «τη βαθιά απογοήτευσή της, μαζί με την προσωπική ταραχή της, που τροφοδοτούν οι επισημάνσεις για σωρεία παρατυπιών στην ακροαματική διαδικασία. Ο Χοντορκόφσκι είναι το κλασσικό παράδειγμα, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ερμηνεία του νόμου από τα δικαστήρια της Ρωσίας».

Οι Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην πρόεδρος του ομίλου Γιούκος, και ο συνεργάτης του, Πλάτων Λεμπέντεφ, βρίσκονται στη φυλακή από το τέλος του 2003. Το 2005 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης, ενώ το Δεκέμβρη του 2010 «βάσει νεότερων στοιχείων» διατάχθηκε η ποινή κάθειρξης για τον καθένα να παραταθεί έως το 2017.