ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη είδηση η σύλληψη του Μλάντιτς

Πρώτη είδηση η σύλληψη του Μλάντιτς
Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς είναι πρώτη είδηση...

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς είναι πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των διεθνών ΜΜΕ.

Ο πρώην διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας συνελήφθη στη Σερβία μετά από μια ολόκληρη δεκαετία που παρέμενε φυγόδικος.

Την ταυτοποίηση των στοιχείων του επιβεβαίωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μετά τη σύλληψη, το 2008, του Ράντοβαν Κάρατζιτς έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για το ρόλο που έπαιξε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Σερβίας και φέρνει τόσο τη χώρα όσο και την ευρύτερη περιοχή ένα βήμα πιο κοντά στη συμφιλίωση.

Κατά τη δεκαετία που ο Μλάντιτς παρέμενε φυγαδευμένος, το σερβικό κράτος δαπάνησε μεγάλα ποσά για την αναζήτησή του. Κάθε χρόνο διέθετε 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, κάθε πολίτης της Σερβίας μηνιαίως έχανε 159 ευρώ, επειδή ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας παρέμενε ασύλληπτος και δεν είχε εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Τα άμεσα έξοδα ήταν οι μισθοί για τα 10.000 άτομα που συμμετείχαν καθημερινά στις επιχειρήσεις εντοπισμού του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

«Η έμμεση οικονομική ζημία αφορά τη μη υλοποίηση στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας, κυρίως την προσχώρηση στην ΕΕ», είχε τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

«Η Σερβία δεν έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας εξαιτίας των Μλάντιτς και Χάτζιτς. Αν είχαν οδηγηθεί στη Χάγη, η χώρα θα είχε πρόσβαση σε πόρους της ΕΕ», είχε επισημάνει.