ΚΟΣΜΟΣ

«Μόνος» έδρασε ο μακελάρης της Νορβηγίας

«Μόνος» έδρασε ο μακελάρης της Νορβηγίας
Μόνος του έδρασε ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς συνεργούς, στις δύο δολοφονικές επιθέσεις στην καρδιά του Όσλο και στο νησί Οτόγια...

Μόνος του έδρασε ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς συνεργούς, στις δύο δολοφονικές επιθέσεις στην καρδιά του Όσλο και στο νησί Οτόγια, όπως ομολόγησε ο ίδιος.

«Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας», δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, ομολόγησε επίσης τις δύο επιθέσεις, όμως δεν δηλώνει ένοχος, καθώς θεωρεί τις ειδεχθείς πράξεις του ως «απαραίτητες».

Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε το σχέδιο που στοίχισε τη ζωή σε 92 ανθρώπους και άφησε άλλους 97 τραυματίες και αρκετούς ακόμα αγνοούμενους.

Στο 1.500 σελίδων «μανιφέστο» του, με τίτλο «2083: Μια ευρωπαϊκή διακήρυξη της ανεξαρτησίας» ανέφερε ότι «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες».

Ο ίδιος ήθελε να καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το συγκεκριμένο κείμενο είχε αναρτήσει και στο Διαδίκτυο.

Επίσης, είχε ανεβάσει και βίντεο στο YouTube, στο οποίο είχε οπτικοποιήσει το «όραμά» του για έναν πόλεμο κατά του Ισλάμ. Σε αυτό ο φερόμενος ως δράστης εμφανίζεται με διάφορες στολές, κρατώντας αυτόματο όπλο ή φορώντας αντιασφυξιογόνο εξοπλισμό.

Το 12 λεπτών βίντεο είχε τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083».

Διαβάστε επίσης:

Ομολογία σοκ - «Απαραίτητες οι πράξεις μου»