ΚΟΣΜΟΣ

Τίτλοι τέλους για το καθεστώς Καντάφι

Τίτλοι τέλους για το καθεστώς Καντάφι
Τέλος εποχής για την Λιβύη καθώς το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος. Υπό τον έλεγχό των αντικαθεστωτικών βρίσκεται η...

Τέλος εποχής για την Λιβύη καθώς το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος. Υπό τον έλεγχό των αντικαθεστωτικών βρίσκεται η Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης με τους εξεγερμένους να έχουν κατεβάσει τις σημαίες του καθεστώτος Καντάφι και στη θέση τους να έχουν υψώσει αυτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.


Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί. Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας. Ο Καντάφι βρίσκεται ακόμα στην κατοικία του στην Τρίπολη, δήλωσε διπλωμάτης που βρίσκεται στην λιβυκή πρωτεύουσα και τον συνάντησε τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή των αντικαθεστωτικών τόνισε στο αλ Τζαζίρα πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν άρματα μάχης να βγαίνουν από το συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και να βομβαρδίζουν περιοχή της λιβυκής πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινούνται στην πρωτεύουσα της Λιβύης προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία σήμερα, σύμφωνα με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Τρίπολη, είπε στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εικόνες με πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στους δρόμους κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φωνάζοντας "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".


Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τμήματα της λιβυκής πρωτεύουσας, αν και σύμφωνα με άλλες αναφορές πολλοί από τους στρατιώτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους στους επαναστάτες. "Σας προειδοποιώ πως υπάρχουν θύλακες αντίστασης εντός και γύρω από την Τρίπολη" προειδοποίησε ένας από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως "με το θέλημα του Θεού, η νίκη μας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες".

Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.


Χίλιοι τριακόσιοι νεκροί μέσα σε μόλις ένα 24ωρο είναι ο απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη.


Εν τω μεταξύ, δύο από τους γιούς του Καντάφι έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera και το βρετανικό Skynews . Την είδηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο


«Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη», τόνισε στο Al Jazeera από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.

Επίσημα η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα πώς είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το καθεστώς Καντάφι διαθέτει ακόμη μερικές χιλιάδες άνδρες, ωστόσο φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στις διαταγές και τις εκκλήσεις του Μουάμαρ Καντάφι για αντίσταση. Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι πλησιάζουν στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν.


Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει του Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτήν την "ιστορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος για να οδηγήσει τη χώρα σε μια μετάβαση στην οποία να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης".