ΚΟΣΜΟΣ

Εξτρεμιστής μουσουλμάνος ο δράστης στη Βοσνία

Εξτρεμιστής μουσουλμάνος ο δράστης στη Βοσνία

Ο άνδρας που συνελήφθη τραυματισμένος για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο φέρεται να είναι εξτρεμιστής μουσουλμάνος από τη γειτονική Σερβία, σύμφωνα με τις βοσνιακές αρχές.

Ο ένοπλος τραυματίστηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που οργάνωσαν οι αρχές για να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με τη βοσνιακή τηλεόραση πρόκειται για τον 23χρονο Μέβλιντ Γιασάρεβιτς, Σέρβο υπήκοο από την πόλη Νόβι Παζάρ, ο οποίος επισκεπτόταν μια κοινότητα σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στη βόρεια Βοσνία.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «αποδεδειγμένα» μια φίλη χώρα. «Η αμερικανική κυβέρνηση και ο λαός μας έχουν στηρίξει στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο διευθυντής της σερβικής αστυνομίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς, ανέφερε ότι ο Γιασάρεβιτς είχε συλληφθεί στο Νόβι Παζάρ τον Νοέμβριο του 2010, την περίοδο που επισκεπτόταν την πόλη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία. Πάνω του είχε βρεθεί τότε ένα μαχαίρι.