ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την παραίτηση Μπερλουσκόνι

Αντίστροφη μέτρηση για την παραίτηση Μπερλουσκόνι

Αρχίζει σήμερα στην Ιταλική Γερουσία η κρίσιμη συζήτηση για την έγκριση του πακέτου οικονομικής βοήθειας και των μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Το Σάββατο πιθανώς να ακολουθήσει και η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Γερουσία αναμένονται την Παρασκευή, ενώ η έγκριση των μέτρων θεωρείται πιθανή, μετά την έγκρισή της από επιτροπή της Γερουσίας.

Για πρώτη φορά στην Γερουσία θα μπορεί να ψηφίσει ο Μάριο Μόντι, μετά την απόφαση του προέδρου της Ιταλίας να τον κάνει ισόβιο γερουσιαστή.

Ο Μάριο Μόντι αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου μετά την ψήφιση των μέτρων.

Χθες ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και η συνομιλία, είχε στο επίκεντρό της το νέο θεσμικό ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή.

Όσον αφορά τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Μόντι αναμένεται ότι θα λάβει τη συγκατάθεση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του κεντροδεξιού κόμματος του Μπερλουσκόνι και του κεντρώου Τρίτου Πόλου.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι.