ΚΟΣΜΟΣ

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων των νεοναζί

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων των νεοναζί

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των ανθρώπων που δολοφόνησε η νεοναζιστική συμμορία, η αποκάλυψη της οποίας συγκλονίζει τη Γερμανία, εξετάζει να παραχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως οι αποζημιώσεις θα είναι ύψους 10.000 ευρώ, ποσό παρόμοιο με ανάλογες αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν στις οικογένειες θυμάτων των νεοναζί.

«Προς το παρόν, το υπουργείο προσπαθεί να έλθει απευθείας σε επαφή με τις οικογένειες. Φυσικά είναι σαφές ότι μια χρηματική πληρωμή ποτέ δεν μπορεί να αποζημιώσει τις οικογένειες για αυτά που υπέφεραν», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η αποζημίωση έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί μια χειρονομία αλληλεγγύης και μόνο.

Η νεοναζιστική συμμορία, που αποτελούνταν από δύο άνδρες και μία γυναίκα, αποκαλύφθηκε όταν αυτοκτόνησαν -κατά τα φαινόμενα- οι δύο άνδρες και παραδόθηκε στην αστυνομία το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ.

Η ομάδα κατηγορείται για μια σειρά δολοφονιών που ονομάστηκε «φόνοι του ντονέρ», διότι είχαν στόχο Τούρκους και έναν Έλληνα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούσαν κεμπάμπ, καθώς και για το φόνο μιας αστυνομικίνας.

Ο Χάιντς Φρομ, ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, δήλωσε ότι η δράση της συμμορίας αποτελεί μια «ήττα» των γερμανικών αρχών ασφαλείας.