ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στην Αθήνα ο Στέβο Πεντάροφσκι – Αποκλειστική δήλωση στο Newsbomb.gr

Στέβο Πενταρόφσκι
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, μίλησε στο Newsbomb.gr λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα.
Timothy A. Clary/Pool Photo via AP

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη επίσκεψη προέδρου των Σκοπίων στην Αθήνα, ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι μιλά αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr.

O κ. Πεντάροφσκι θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών και στη δήλωσή του κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για δέσμευσή του στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου των Σκοπίων στο Νewsbomb.gr:

«Η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έρχεται ως συνέχεια της σειράς συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί σαφή απόδειξη των ενισχυμένων διμερών σχέσεων μεταξύ οι δύο χώρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή η επίσκεψη είναι μοναδική δεδομένου του γεγονότος ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στις διμερείς μας σχέσεις. Μέχρι στιγμής, κανένας πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα, ούτε κανένας Έλληνας πρόεδρος έχει βρεθεί στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα συμπληρώνουμε αυτό το κενό και ανοίγουμε ένα ακόμη κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας για ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο χωρών και λαών.

Ως εκ τούτου, ο κύριος σκοπός αυτής της κρατικής επίσκεψης είναι να καταδείξουμε την περαιτέρω ετοιμότητά μας να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, να επιβεβαιώσουμε τη κατηγορηματική δέσμευση για φιλικές σχέσεις και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την περαιτέρω εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική Δημοκρατία είναι δύο χώρες που έχουν περάσει από διαφορετικές φάσεις στις αμοιβαίες σχέσεις τους. Σήμερα, είμαστε σύμμαχοι στην ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον πλανήτη, τη Συμμαχία ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε αφιερωμένοι στην αύξηση της εμπιστοσύνης, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις σε πολλούς τομείς. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η εντατικοποίηση των επαφών και η διεύρυνση του θεματικού πεδίου των σχέσεών μας είναι κάτι παραπάνω από λογικές και, θα έλεγα, εξαιρετικά απαραίτητες

Ως υπεύθυνοι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση των λαών μας. Για αυτούς τους λόγους ταξιδεύω στην Αθήνα και θα χαρώ ιδιαίτερα να επιστρέψω για τη φιλοξενία εδώ, με ακόμη μεγαλύτερη φιλοξενία στη χώρα μου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη... ντελιβεράς κοκαΐνης την ώρα που έκανε παράδοση σε σύζυγο τραγουδιστή

Κρούσματα σήμερα: 1.165 νέες μολύνσεις - 31 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 332 οι διασωληνωμένοι

Τραγωδία στην Ιταλία: Οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, από την πτώση αεροσκάφους στο Μιλάνο