ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Άνγκελα Μέρκελ: Οι πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,

Άνγκελα Μέρκελ
Η Αλεξία Τασούλη γράφει για τις κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
AP PHOTO

Η Αλεξία Τασούλη γράφει για τις κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στις 14 Ιουλίου του 2020, αποκαλύφθηκε ότι στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση ανάμεσα στην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, του αείμνηστου πλέον Γιαν Χέκερ.

Ήταν μια είδηση που ξάφνιασε διότι η χώρα μας περνούσε μια περίοδο έντασης και σε ρητορικό επίπεδο από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και επί του πεδίου στο Αιγαίο με παραβιάσεις και εμπλοκές.

Ξάφνιασε επίσης διότι είχε προηγηθεί η απόφαση από τον Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και παρά την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα η συνάντηση πραγματοποιείται.

Γιατί αποφάσισε ο πρωθυπουργός παρά τα διαβήματα προς την Τουρκία λόγω της Αγιάς Σοφιάς και παρά την προφανή καταδίκη από τον κοινή γνώμη, να επιτρέψει στην διπλωματική του σύμβουλο να κάνει αυτή τη συνάντηση;

Διότι 48 ώρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί τηλεφώνημα από την Άνγκελα Μέρκελ , η οποία είχε τηλεφωνήσει προηγουμένως και στον Ταγίπ Ερντογάν και διεμήνυσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει διάλογος και ότι η ένταση δεν θα ωφελούσε καμία χώρα.

Η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε ούτε από αυτό το τηλεφώνημα το οποίο δεν ήταν το μοναδικό προς την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στα 16 χρόνια που η Μέρκελ υπηρέτησε ως καγκελάριος.

Διότι η καριέρα της οικοδομήθηκε καταλήγοντας σε αποφάσεις μέσω συμφωνίας, μέσω συναίνεσης σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που διαχειρίστηκε άρα αυτή ήταν θέση της απέναντι στα ελληνοτουρκικά.

Πολύ περισσότερο που η προσφυγική κρίση, ως συνέπεια των τουρκικών χειρισμών και της αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού της.

Η Μέρκελ λοιπόν είχε ένα λόγο παραπάνω να μην θέλει να θυμώσει τον Τούρκο πρόεδρο και να ανοίξει περισσότερο την κάνουλα των προσφυγικών ροών. Εκ του αποτελέσματος εκείνη η μυστική συνάντηση, όσο απαραίτητη και να ήταν, έπεσε στο κενό. Διότι η Αθήνα προχώρησε λίγες ημέρες αργότερα σε οριοθέτηση τμηματικής ΑΟΖ με το Κάιρο ως απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη.

Οι διερευνητικές συνομιλίες που επρόκειτο να ξεκινήσουν αναβλήθηκαν τότε και το καλοκαίρι εκείνο σημαδεύτηκε με την έξοδο του Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

H Μέρκελ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θέσεις της περί ήπιων σχέσεων με την Τουρκία και αυτό πιθανότατα θα επαναλάβει κατ’ ίδιαν στον Έλληνα πρωθυπουργό στην τελευταία τους συνάντηση. Αλλά 16 χρόνια στην καγκελαρία μάλλον έχει καταλάβει ότι όσο και αν ήταν καλές προθέσεις της, στα ελληνοτουρκικά οι προθέσεις δεν αρκούν...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

28η Οκτωβρίου: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» από τον πιλότο της ομάδας Ζευς

28η Οκτωβρίου: Ποιος είναι ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής που πέταξε με το F-16 «ΖΕΥΣ» (vid)

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»