ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στο Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης – «Κλειδώνει» η ημερομηνία

Μητσοτάκης Αμερική
Στην αρχή του 2022 θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την 26η Μαρτίου, συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους άμεσα στο Λευκό Οίκο.

Εκείνο το τηλεφώνημα είχε γίνει με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ο Αμερικανός πρόεδρος του υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα είναι κοντά στην Ελλάδα και θα προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα.

Συμφώνησαν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες από τους περιορισμούς που επιβάλει ο κορονοϊός.

Λίγο καιρό αργότερα πραγματοποιήθηκε, τον Ιούνιο, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρουσία του Τζο Μπάιντεν, όμως, τότε η ελληνική πλευρά δεν επιδίωξε κάποιο τετ α τετ εκτιμώντας ότι έπρεπε να μείνει στη συμφωνία του Μαρτίου και να δουλέψει πάνω στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Γι’ αυτό και το διπλωματικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δρομολόγησε και επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με αφορμή τα θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου πριν από λίγες ημέρες.

Η συγκυρία θα ήταν ευνοϊκή για το τετ α τετ κορυφής, ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όμως, είχε ήδη κλείσει συνάντηση με τον πλανητάρχη στο Λευκό Οίκο, επομένως κρίθηκε ότι δεν γινόταν να υπάρξει και ταυτόχρονη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Καθώς τώρα η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι σε πολύ αναβαθμισμένο επίπεδο, οι υπογραφές έπεσαν, και σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο οι σχέσεις επικαιροποιήθηκαν, οι συνομιλίες που είχε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι είχαν πλέον συγκεκριμένη ατζέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνήθηκε να μεταβεί στην Ουάσινκτον το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Η 25η Μαρτίου θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία καθώς η Ομογένεια ετοιμάζει μεγάλες εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τη κατάσταση της πανδημίας και από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.