ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ιωάννης Κασουλίδης στο Newsbomb.gr: Μάγος στην προπαγάνδα η Τουρκία

Ιωάννης Κασουλίδης
Intime News

«Η Τουρκία είναι μάγος στην προπαγάνδα, είναι μια προπαγάνδα η οποία θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα», αναφέρει ο Ιωάννης Κασουλίδης 

Συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη

Με την εμπειρία πολλών ετών στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέλαβε για τρίτη φορά αυτό το χαρτοφυλάκιο και τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του.

«Η Τουρκία θυμίζει ολοκληρωτικό καθεστώς» μας είπε ενώ μας αποκάλυψε ότι με το Ισραήλ η Τουρκία είχε έρθει σχεδόν σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς τα τουρκικά παράλια.

Αναλυτικά η συνομιλία μας:

Ήθελα να σας ρωτήσω για τις διπλωματικές προεκτάσεις της απόσυρσης ενδιαφέροντος των Αμερικανών από τον Εast Med, αν εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το διπλωματικό δώρο...

Ήδη η Τουρκία ξεκίνησε την εκμετάλλευση της αμερικανικής τοποθέτησης , έχει ετοιμάσει και μικρά φιλμ, ντοκιμαντέρ και προσπαθεί να ρίξει το βάρος της απόφασης σε τάχα προσπάθεια των Αμερικανών για να προεγγίσουν την Τουρκία.

Ο αγωγός είναι μια πολύ ελκυστική ιστορία για τα media, από την αρχή μέσα στη συμφωνία υπήρχε ο όρος ότι θα πραγματοποιηθεί, υπό την αίρεση της βιωσιμότητας. Δεν ήταν ποτέ στους σχεδιασμούς ούτε της Κύπρου ούτε της Ελλάδας το θέμα ότι η προμήθεια ενέργειας που θα έχουμε, θα εξαρτάται από τον αγωγό, έναν αγωγό που δεν ξέραμε ακόμη αν ήταν βιώσιμος.

Η Τουρκία είναι μάγος στην προπαγάνδα, είναι μια προπαγάνδα η οποία θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα που δημιουργεί εκ των ων ουκ άνευ αντικείμενα για να κάνει την προπαγάνδα της. Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Εμείς κάνουμε σοβαρές δημόσιες σχέσεις.

Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία, είναι εξωφρενικά λέει συνεχώς ότι όσα κάνει στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι με βάση το ΔΔ που πες πες , πρώτα το πιστεύει η ίδια.

Η διαρροή του non paper έκανε κακό τελικά;

Δεν νομίζω οτι δημιουργείται διπλωματικό πρόβλημα , απεναντίας, μας έδωσαν τη σημασία που πρέπει και μας μετέφεραν τη θέση τους.

Εγώ θυμάμαι ότι όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπαιντεν όταν είχε έρθει στην Κύπρο τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Δεν βγήκε αληθινό μέχρι τώρα. Δεν ξέρω στο μέλλον.

Το άνοιγμα που κάνει η Τουρκία στο Ισραήλ μπορεί να έχει μεταξύ άλλων και στόχο να έρθουν σε συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί ένας αγωγός από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία;

Μα έγινε και στο παρελθόν. Στο παρελθόν κατέληξε περίπου σε συμφωνία η Τουρκία με το Ισραήλ. Να περάσει ο αγωγός από το Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο, περνώντας από την κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν αξιοποιήθηκε, ούτε ενεργοποιήθηκε αυτή η συμφωνία διότι ενώ τω μεταξύ κάθε τρεις και λίγο βγαίνει ο κ. Ερντογάν που θέλει να παίξει τον ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, τους βρίζει και μιλά με μια ρητορική η οποία πλησιάζει τα όρια του αντισημιτισμού. Τώρα πάνε να τα ξαναβρούνε. Για να δούμε μέχρι την επόμενη φορά της έκρηξης του κ. Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Η χώρα μπαίνει στην κατάψυξη - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Μαρία Τζομπανάκη: Ο χωρισμός με τον Ντίνο Αυγούστιδη και η πρόβλεψη για τον Σασμό

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα «πιεστικά» μηνύματα που έστελνε ο διοργανωτής του πάρτι στην 24χρονη