ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Σε τι στοχεύουν τελικά οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Βλαντίμιρ Πούτιν - Σεργκέι Λαβρόφ
Βλαντίμιρ Πούτιν - Σεργκέι Λαβρόφ
Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File

H ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή πίσω από τις αποφάσεις της Δύσης και μάλιστα απέστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φτάνει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με στόχο να τεθούν περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Ηδη από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: Του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμο.

Η υπουργός οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μάλιστα ανακοίνωσε ότι: «Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», συμπληρώνοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο, υπάρχει ετοιμότητα για να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμούν αναλυτές ότι μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία αλλά και οι κυρώσεις σε τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

H ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή πίσω από τις αποφάσεις της Δύσης και μάλιστα απέστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στο τι στοχεύουν οι κυρώσεις που κατά την εκτίμησή του δεν πρέπει να περιοριστούν στον οικονομικό τομέα. Μιλώντας στον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο The Hill, σε συνέντευξή που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι παγκοσμίως συντονισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.

«Οι κυρώσεις… είναι αφιερωμένες στο να ανατρέψουν το καθεστώς Πούτιν από εσωτερική αναταραχή – και αυτή είναι η ιδέα που δημιουργούμε», είπε σύμφωνα με τον ιστότοπο, «ένα κλίμα στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετική πράξη θα είναι δαπανηρή για την οικονομία της Ρωσίας και ικανή να δημιουργήσει την αναταραχή και να ενισχύσει την αντιπολίτευση κατά του Πούτιν».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα συνέδεσε το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την Τουρκία, καλώντας σε υιοθέτηση ανάλογων οικονομικών κυρώσεων και για την Άγκυρα. «Αν δεν σύρουμε την Τουρκία στο καθεστώς των κυρώσεων, τότε η Ρωσία δεν θα νιώσει τόσο βαριά [πίεση] από το πακέτο αυτών των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί», είπε ο Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι η μόνη μόνη δυτική κυβέρνηση που δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έχουν στόχο την ανατροπή της Ρώσου Προέδρου.

«Είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη Ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί» δηλωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, και αλλο «ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνοτουρκική συνάντηση του Απριλίου και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο