ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για ατύχημα στο Αιγαίο

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για ατύχημα στο Αιγαίο
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το State Departmnet η αλήθεια είναι ότι ήταν ουδέτερη

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι φόβοι των Αμερικανών

Όσο σημαντική ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, οι συναντήσεις στο Λευκό Οίκο, η ομιλία του στο Κογκρέσο αλλά τόσο σημαντικά ήταν τα όσα συνέβησαν μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός εξωτερικών, που ενδεχομένως να δρομολογήσουν και άλλες σημαντικές εξελίξεις.

Το κυριότερο ήταν ότι είχαμε αυτή τη σοβαρή πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας 2,5 ναυτικά μίλια μόλις μακριά από την Αλεξανδρούπολη.

Η πρόκληση αυτή ήταν επί του πεδίου, όμως είχαμε και πρόκληση και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ήταν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο του δυτικά της Ίμβρου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το State Departmnet η αλήθεια είναι ότι ήταν ουδέτερη και δεν ταίριαζε με το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών»
Συνέχιζε όμως με μια φράση που κρύβει την ανησυχία των Αμερικανών μήπως συμβεί κάποιο ατύχημα αλλά και γενικότερα τη φιλοσοφία τους που επί της ουσίας λένε «Ελλάδα και Τουρκία βρείτε τα, μην χαθούν και άλλες ζωές στο Αιγαίο».

Κατέληγε λοιπόν η ανακοίνωση:
«Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Είναι χαραχτηριστικό ότι η φράση «θανατηφόρα ατυχήματα» υπήρχε και σε προηγούμενη απάντηση του State Department όταν ρωτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις.

«Καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ήταν πάλι η ακριβής διατύπωση.

Το τρίτο γεγονός που συνέβη και δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο ήταν η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστηριο της Χαγης. Μάλιστα η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας στην Αλεξανδρούπολη εγινε όταν ο Νίκος Δενδιας κατευθυνόταν προς τα εκεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήταν ένα σώμα που έχει κομβικό ρόλο εάν και εφόσον Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουν να υπογράψουν το συνυποσχετικό και να παραπέμψουν την ελληνοτουρκική διαφορά στο δικαστήριο.

Το γεγονός ότι Έλληνας υπουργός έχει να επισκεφτεί το Δικαστήριο από το 2004 με τον τότε υπουργό εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και το γεγονός ότι το θέμα της Χάγης συζητήθηκε ανάμεσα στον Νίκο Δέδνια και τον Αντονι Μπλίνκεν στην τελευταία τους συνάντηση δημιούργησε κάποια ερωτήματα μήπως επίκειται κάποια πρωτοβουλία.

Στο υπουργείο εξωτερικών έχουν καταγράψει ότι οι πρόσφατες παραβιάσεις σημειώθηκαν εκεί ακριβώς όπου θα κατασκευαστεί η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, την εκκίνηση του έργου χαιρέτησε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Το γεγονός ότι αυτή η νέα μονάδα θα στηθεί θα είναι στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων δημιούργησε ερωτήματα για την ασφάλεια της εγκατάστασης. Διότι ενδεχόμενη πρόσκληση από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ή την τουρκική ακτοφυλακή ίσως θα δημιουργούσε νέο σκηνικό έντασης σε περιοχή που υπάρχουν και αμερικανικά συμφέροντα.