ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Eμιράτα και Αίγυπτος δυο κομβικοί σύμμαχοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Eμιράτα και Αίγυπτος δυο κομβικοί σύμμαχοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Σε Εμιράτα και Αίγυπτο στραμμένη η προσοχή της Ελλάδας 
INTIME

Σε Εμιράτα και Αίγυπτο στραμμένη η προσοχή της Ελλάδας 

Στραμμένη την προσοχή της σε δύο χώρες έχει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με τις οποίες έχει εμβαθύνει τις επαφές σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Σήμερα πραγματοποιείται το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Εμιράτων στην Αθήνα σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, κατά την οποία υπογράφηκαν 12 μνημόνια κατανόησης και συμφωνίες, καθώς και η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του κρατικού βιομηχανικού και επενδυτικού Ταμείου Αμπού Ντάμπι ADQ για την πραγματοποίηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Το Φόρουμ διοργανώνεται με πρωτοβουλία της πλευράς των Εμιράτων και ειδικότερα του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Άμπου Ντάμπι και αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των Εμιράτων για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν 50 εταιρείες των Εμιράτων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η γεωργία, η υγεία, οι μεταφορές, οι υποδομές .
Εκτός όμως από τα Εμιράτα και με την Αίγυπτο υπάρχει διαρκής επικοινωνία. Σε στρατιωτικό επίπεδο η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, αποδεικνύει τη ταύτιση απόψεων.

Ειδικότερα, προχώρησαν σε καταδίκη των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου .

Εκτός όμως από τα Εμιράτα και η Αίγυπτος θεωρείται υποδειγματικός φίλος της Ελλάδας. Χθες ο Νίκος Δένδιας αποχαιρετώντας τον πρέσβη της Αιγύπτου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σύναψη της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της UNCLOS, τον Αύγουστο του 2020, καθώς και το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο.

Τόνισε επίσης ότι η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν το Κάιρο, το οποίο έχει επισκεφθεί έκτοτε δέκα φορές.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμεχ Σούκρι έχει επίσης επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο, όπως στο Φόρουμ Φιλίας τον Φεβρουάριο του 2020, τετραμερής με συμμετοχή επίσης Κύπρου και Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2021.

Η κυβέρνηση επίσης εκτιμά ως πολύ σημαντική την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων, που ο πρωθυπουργός υπέγραψε με τον πρόεδρο Σίσι στις 14 Οκτωβρίου 2021 διότι συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

.