ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Εμείς και η Ιαπωνία: Ποια η σχέση της χώρας μας με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Εμείς και η Ιαπωνία: Ποια η σχέση της χώρας μας με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ποια η σχέση όμως της χώρας μας με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για την οποία σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχουν γραφτεί και πολλά.

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε σόκαρε ολόκληρηρο τον κόσμο και καταδικάστηκε και από την ελληνική κυβέρνηση. Ποια η σχέση όμως της χώρας μας με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για την οποία σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχουν γραφτεί και πολλά. Υπάρχει εξήγηση.

Από το 1899 που υπεγράφη η «Συνθήκη Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοΐας» μεταξύ Αθήνας και Τόκιο και μέχρι το 2000 δεν είχαμε αναπτύξει τις διπλωματικές μας σχέσεις, τουλαχιστον όχι στο βαθμό που είχαμε με άλλες χώρες της Ασίας. Το 2000 πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ενώ είχε μεσολαβήσει η επίσκεψη το 1990 του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη για να παραστεί στη κηδεία του αυτοκράτορα Χιροχίτο και η επίσκεψη λίγο αργότερα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την ενθρόνιση του αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Αλλά και οι Ιάπωνες δεν είχανε ως πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδα. Η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2001 και έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του στη Νότια Αφρική, την Κένυα, τη Νιγηρία και μετά στην Ελλάδα.

Από το 2001 και μέχρι σήμερα άρχισαν να πραγματοποιούνται αρκετές ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, ωστόσο οι πολιτικές και οι οικονομικές σχέσεις δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο.

Τι εφερε κοντά τις δύο χώρες τα τελευταία τρία χρόνια; Η τουρκική προκλητικότητα και η απειλή του Ταγιπ Ερντογάν ότι θέλει να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάννης. Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Τόκιο, συναντήθηκε με τον ομόλογό του και συμφώνησαν ότι υπάρχει σύγκλιση σε ότι αφορά στον σεβασμό της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα δύο υπουργεία εξωτερικών καθιέρωσαν συνεργασία σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με τον Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει ότι η Ιαπωνία έχει κυρώσει την UNCLOS, ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, ενώ αποτελεί και συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Ιαπωνία, σημείωσε, «είναι μια χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και στα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν».