ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η αποτίμηση της αποστολής Δένδια στο Κίεβο και τα επόμενα βήματα

Η αποτίμηση της αποστολής Δένδια στο Κίεβο και τα επόμενα βήματα
eurokinissi

Δεν υπήρχε καλύτερο σημείο και καλύτερο χρόνος να μεταδώσει η Ελλάδα  το μήνυμα για την ακραία τουρκική επιθετικότητα από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμίτρι Κουλέμπα.

Διότι όλος ο δυτικός κόσμος έχει ανοιχτά τα μάτια και στραμμένη την προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία.

«Eίχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία».

Αρα το μήνυμα που έστειλε στη διεθνή κοινότητα ήταν ότι αυτό που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από τη Ρωσία κινδυνεύει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα από την Τουρκία. Ο πόλεμος που γίνεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί να τον κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Η Ρωσία έχει παραβιάσει τα σύνορα της Ουκρανίας και η Τουρκία απειλεί να παραβιάσει τα σύνορα της Ελλάδας.

«Κανείς δεν μπορεί να σας κατανοήσει καλύτερα από τους Έλληνες. Διότι και οι Έλληνες έχουν έναν μεγάλο γείτονα στα ανατολικά. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, ένα casus belli, εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που διεκδικεί παράνομα μέρος του εδάφους μας ως δικό του. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά τη νύχτα. Έναν γείτονα που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας»

Στη συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίιρ Ζελένσκι του είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού.

Υπάρχει λοιπόν θετική αποτίμηση από το ταξίδι αλλά ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται. Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την υπουργό εξωτερικών Αναλένα Μπέρμπογκ. Η τουρκική επιθετικότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και θα είναι μια συνάντηση που δεν θα αρέσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς με αφορμή τα όσα είχε πει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπερμπογκ στην Αθήνα το καλοκαίρι, είχε κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

Η συνάντηση πάντως αυτή θα προετοιμάσει και την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες στον οικονομικό τομέα.

Διαβάστε επίσης