ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

To... τανγκό του Τσαβούσογλου

To... τανγκό του Τσαβούσογλου

Στο χορό των ενεργειακών εξελίξεων και οι Βρυξέλλες που πιέζουν Άγκυρα - Λευκωσία και Αθήνα για την από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το τανγκό χρειάζεται δύο» διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές μέσω ειρηνικών μεθόδων και διπλωματίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίνεται.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ίδια άποψη και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δίκαιη κατανομή. Όταν μιλάτε, συμφωνούν μαζί σας, λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αλλά όταν πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, το αφήνουν για αργότερα. Εάν εξετάσετε τις προτάσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ εδώ, θα δείτε ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Μπορεί να είναι μέσω ενός μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι μέσω μιας κοινοπραξίας. Δεν χρειάζεται καν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει το εξής:

Εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να αναγνωριστεί» είπε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζοντας την πολιτική ότι μόνο μέσα από την ίση κατανομή μπορεί να αποτραπεί η σύγκρουση συμφερόντων της Τουρκίας. “Αν κοιτάξετε τους χάρτες, άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, προσπαθούν πραγματικά να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο και έχουμε κάνει μια καταχώρηση στον ΟΗΕ σχετικά με τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Στη συνέχεια απευθύναμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους.

Είπαμε, ας συναντηθούμε και ας συζητήσουμε πώς να γίνει η ίση κατανομή εδώ. Η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό, πάντα υποστηρίζαμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο» πρόσθεσε με νόημα. Η...χορευτική του διάθεση φαίνεται να ενθαρρύνεται και από μήνυματα που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες οι οποίες , σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, επιθυμούν στη συζήτηση για την αξιοποίηση τους ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου να εμπλέξουν και την Τουρκία Ευρωπαία αξιωματούχος μάλιστα κάλεσε τη Λευκωσία να δει θετικά τις ιδέες που κατέθεσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσιν Τατάρ στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν στη διασφάλιση της κυρίαρχη ισότητας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των κατεχομένων. ΟΙ Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τους Αμερικανούς και δη με τον Αμος Χοκσταιν ο οποίος κινείται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να φέρει στο τραπέζι κάποιου είδους συμφωνία στα ενερεγιακά ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία.

Η Ουάσιγνκτον του έχει δώσει πράσινο φως αφού χειρίστηκε με επιτυχία τη συμφωνία Λιβ.ανου-Ισραήλ για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση θα φέρουν λοιπόν εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα μετα τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη. Η μουσική μπορεί να έχει αρχίζει να παίζει αλλά τανγκό θα χορέψει μόνο όταν το θελήσει και η ελληνική πλευρά και όχι μόνος του ο κ. Τσαβούσογλου.