ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Λιβύη αντιδρά στην απόφαση της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα και την καλεί για διαπραγματεύσεις

Η Λιβύη αντιδρά στην απόφαση της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα και την καλεί για διαπραγματεύσεις

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Διπλωματικό Διαβατήριο για τις καταιγιστικές και κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πώς αντιδρά η κυβέρνησης της Τρίπολης, φερέφωνο του καθεστώτος Ερντογάν στο προεδρικό διάταγμα του Στρατηγού Σίσι της Αιγύπτου. 

Την αντίδραση της Λιβύης προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Τρίπολη μιλά για μονομερή κίνηση στα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, πράξη που αποτελεί παραβίαση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. «Τούτο αποτελεί άλλωστε μη δίκαιη οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου, επειδή ανακοινώθηκε μονομερώς. Επίσης, η ανακοινωθείσα θαλάσσια συνοριακή γραμμή δεν απέχει εξίσου από τις κύριες λιβυκές και αιγυπτιακές ακτές, πέρα από το ότι η οριοθέτηση παραβιάζει τις αρχές καλής θέλησης, αφού αντιτίθεται σε όσα ανακοίνωνε η Αίγυπτος σε όλα τα περιφερειακά και διεθνή φόρα περί σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης».

Και βάσει των αρχών του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, η Λιβύη τονίζει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαπραγματεύσεις που θα εγγυηθούν τα συμφέροντα των δύο μερών και θα σεβαστούν την ισότητα.

Επ' αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η υφιστάμενη διένεξη ενδέχεται να προωθηθεί σε διαιτητικά σώματα, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 33 του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν αποδοχής των δύο μερών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λιβύη έχει μακρά πείρα επί του θέματος, και σέβεται μάλιστα τις υποχρεώσεις της όπως συνέβη με το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την γειτονική Τυνησία καθώς και με τη Μάλτα τελευταία.

Υπό το φως των ανωτέρω, η Λιβύη απορρίπτει εν συνόλω την εν λόγω προεδρική απόφαση της Αιγύπτου και προτρέπει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εξετάσει να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τα θαλάσσια σύνορα».
Είναι προφανές ότι αυτή η σκληρή ανακοίνωση της Τρίπολης εναντίον του Καΐρου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα καθώς είναι υποκινούμενη και απολύτως εξαρτημένη από την Άγκυρα.

Με άλλα λόγια η Τουρκία έρχεται σε διπλωματική αντιπαράθεση με την Αίγυπτο, χώρα με την οποία έχει ιστορικούς δεσμούς και πρόσφατα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με τον Αλ Σίσι. Κρατάμε επίσης ότι η Λιβύη καλεί την Αίγυπτο να ξεκινήσουν συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα κάτι που σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αφού οποιαδήποτε διαπραγματέυη θα περιλαμβάνει και μέρος αυτού.