ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι πολύπλοκες σχέσεις Τρίπολης και Αθήνας

Νίκος Δένδιας
Είναι εντός ελληνικής δικαιοδοσίας οι συντεταγμένες της NAVTEX  που κάνει έρευνες ο αμερικανικός κολοσσός
Intime

Με το που ενημερώθηκε η Αθήνα για την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί και η απάντηση στο διάβημα της Λιβύης ότι οι έρευνες της Exxon Mobil νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Ικανοποίηση υπάρχει στην Αθήνα για την απόφαση του Εφετείου της Τρίπολης που ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των λιβυκών μέσων ενημέρωσης, η δικαστική επιτροπή, η οποία αξιολόγησε την εν λόγω αίτηση, αποφάνθηκε υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η συμφωνία περιορίζει την κυριαρχία της Λιβύης επί του εδάφους της. Στα ανατολικά της χώρας, ο πραξικοπηματίας Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα τη Βεγγάζη και οι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντιμπέιμπε, τον οποίο κατηγορούσαν ως παράνομο, δεν είχε την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και η Αίγυπτος καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο Λίβυοι αξιωματούχοι είχανε επαφές με την κυβέρνηση του Καΐρου.

Με το που ενημερώθηκε η Αθήνα για την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί και η απάντηση στο διάβημα της Λιβύης ότι οι έρευνες της Exxon Mobil νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Είναι εντός ελληνικής δικαιοδοσίας οι συντεταγμένες της NAVTEX που κάνει έρευνες ο αμερικανικός κολοσσός. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα δύο μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Χθες πάντως ο Νίκος Δένδιας είχε την τελευταία συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει κομβική θέση στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και θα έχει ρόλο και λόγο στο χαρτοφυλάκιο των ελληνοτουρκικών. Νέος πρέσβης αναλαμβάνει ο Τσαγατάι Ερτσιγιες ο οποίος συμμετείχε και στις διερευνητικές συνομιλίες των δύο χωρών.

Η Τουρκία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην πρεσβείας τους στην Αθήνα, είναι ενδεικτικό ότι δεν θα αφήσουν ούτε μια ημέρα ακέφαλη την πρεσβεία και η παράδοση -παραλαβή των καθηκόντων των Τούρκων πρέσεβων θα γίνει την ίδια ημέρα.

Πάντως μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών υπάρχει ανησυχία για ένα θερμό επεισόδιο και το πώς μπορεί ν α ξεφύγει η κατάσταση αφού επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στον Ιμπαρήμ Καλίν και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες παρά τα όσα ισχυρίζεται το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν.