ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η πρώτη αποτίμηση των εκλογών στην Κύπρο

Η πρώτη αποτίμηση των εκλογών στην Κύπρο
Πρωτιά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον Α' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου.
AP Photo/Petros Karadjias

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Κύπρο.

Η πρωτιά της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο είναι ιστορική υπό την έννοια ότι κατάφερε να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ενώ ο ίδιος υποστηρίχθηκε από την ραχοκοκαλιά του ενδιάμεσου χώρου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που υποστηρίχθηκε στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα, το ΔΗΚΟ δηλαδή, και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, έκοψε πρώτος το νήμα με 32,04%. Ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κούρσας του πρώτο γύρου με 29,61%, και ο Αβέρωφ Νεοφύτου (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ) στην τρίτη με 26,11%.

Έτσι λοιπόν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του τοποθέτηση χθες το βράδυ είπε ότι νίκησε η Δημοκρατία, ότι νίκησε η συλλογικότητα ότι νίκησε « η βούληση της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων που θα αξιοποιήσει τους καλύτερους και θα πάρει την Κύπρο σε μια νέα εποχή, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου συμπεριληπτικό και με ενσυναίσθηση, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, πιο δίκαιο, με περισσότερη αξιοκρατία και ενίσχυση όλων των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα ποσοστά του οποίου ήταν πολύ πιο ψηλά από ότι αναμενόταν δέχτηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα και συνέστησε υπομονή για την επόμενη μέρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η νύχτα φέρνει συμβουλές» ενώ δήλωσε επίσης ότι «Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου. Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί».

Σήμερα ξεκινούν οι διεργασίες για το ποιον θα στηρίξει ο ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο και τι θα πει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Αναμένεται επίσης συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ηττημένος του πρώτου γύρου πλήρωσε τη φθορά τη δεκαετούς διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Eίναι όμως κοινή παραδοχή ότι στη δημοκρατία, όταν βρίσκεσαι σε μια χώρα υπό κατοχή, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Διότι την επόμενη ημέρα το Κυπριακό θα είναι εδώ και την ανοιχτή πληγή του θα επιχειρήσει να επουλώσει και ο νέος πρόεδρος.