ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τζορτζ Τσούνης: Στις ΗΠΑ ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών στα τρένα

Τζορτζ Τσούνης: Στις ΗΠΑ ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών στα τρένα
Ο Τζορτζ Τσούνης με τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη

Ο Τζορτζ Τσούνης παραχώρησε συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και στις εξελίξεις με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτ Τσούνης μας υποδέχτηκε στην οικία του και ενώ οι φωτογραφίες με τα τρια παιδιά του βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία στο χώρο του. Ήταν λοιπόν επόμενο η συζήτησή μας να επικεντρωθεί στον πόνο που νιώθουν οι γονείς που εχασαν τα παιδιά τους στο έγκλημα με την σύγκρουση των τρένων.

«Ως πατέρας μου προκάλεσε σοκ η τραγωδία των Τεμπών» μας είπε με εμφανή συγκίνηση.

«Είναι μια τραγωδία. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πει κανείς. Ανείπωτο γεγονός. Η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειες, σε αυτούς που χάθηκαν, ο πρόεδρος Μπαιντεν , ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και εγώ εκφράσαμε τα συλληπητήριά μας και κυρίως την επιθυμία μας να κάνουμε ο,τι χρειάζεται να βοηθήσουμε το ελληνικό κράτος και τους Ελληνες. Ηταν τόσοι πολλοί, τόσο νέοι . Είναι μια τραγωδία θα πάρει καιρός στο έθνος για να επουλωθούν οι πληγές. Δεν ξέρω αν οι οι γονείς των παιδιών θα το ξεπεράσουν ποτέ αλλά με τη βοήθεια του θεού και όλες τις προσευχές μας και τη στήριξη ενός εθνους ελπίζω ο πόνος να μακαλώσει»

Μιλώντας στον τηλεοπτικο σταθμό open είπε ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε αυτό να μη συμβεί ξανά. «Δεν είμαι κάποιος που αναζητά το φταίξιμο σε αυτή την εθνική τραγωδία. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί αυτό το γεγονός για να διαιρεθεί το έθνος και οι άνθρωποι.

Παρόμοια τραγωδία άλλωστε είχαν ζήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο αμερικανός πρέσβης εκτιμά ότι δημιουργέιτααι ένα επιπρόσθετο ερώτημα ότι πρέπει να δούμε την ασφάλεια των τρένων σε όλο τον κόσμο. «Δεν είναι ένα πρόβλημα συγκεκριμένο εδώ, είναι μια συγκεκριμένη πρόκληση σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών στα τρένα. Δεν είναι λοιπόν μόνο πρόβλήμα για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, είναι μεγαλύτερο θέμα και πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις μεταφορές στις υποδομές όχι μόνο για να είναι συγχρονες και επαρκείς αλλά και για να είναι και ασφαλείς όσο είναι δυνατό».

Σε ότι αφορά την επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που αποκαταστάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο Αμερικανός πρέσβης λεει ότι η αποκλιμάκωση έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

«Εχουμε πραγματικές ενδείξεις ότι και δύο η Τουρκια και η Ελλάδα ότι υπάρχει ουσιαστική αναθέρμανση των σχέσεων . Θέλουμε να συνεχιστεί γιατί κανείς δεν ωφελείται περισσότερο από την σταθερότητα στην περιοχή από τους πολίτες της Ελλαδας και της Τουρκιας

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολιτισμένα κράτη, με καλλιεργημένους διπλωμάτες που έχουν ζήσει κοντά για χιλιάδες χρόνια. Γνωρίζονται καλά και γνωρίζουν πως να γίνει η αποκλιμάκωση.

Εμείς είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε υποδείξεις. Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε συμπεριφορά που οδηγεί στη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή διότι αυτό δεν είναι μονο προς το συμφέρον των ΗΠΑ αλλά και όλων των εθνών στην περιοχή. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα και των δύο χωρών ότι θα λύσουν τα θεματά τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα».

Σε ότι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις ο κ. Τσούνης πιστεύει ότι οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο δυνατές . «Η Ελλάδα είναι ο απαραίτητος και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή. Η αξιοπιστία, η συνεργασία σε κάθε επίπεδο πραγματοποιείται».