ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

H ιστορία με τους S-400 - Μεταφέρονται στην Ινδία;

S-400
Associated Press

Ο καθηγητής, Σερχάτ Γκιουβέντς, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα medyascope, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σκέψεις να δώσει η Άγκυρα τους S-400 στην Ινδία.

Ενα άρθρο ενός καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης για το πού βρισκόμαστε με τους S-400 πυροδότησε νέα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτή την σημαντική πολιτική και στρατιωτική εκκρεμότητα.

Ο καθηγητής, Σερχάτ Γκιουβέντς, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα medyascope, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σκέψεις να δώσει η Άγκυρα τους S-400 στην Ινδία.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Άγκυρα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τους S-400 χωρίς να διακινδυνεύσει να κάψει όλες τις γέφυρες με τις ΗΠΑ. Αυτό που έχουμε, λοιπόν, είναι μια νεκρή επένδυση. Στο παρελθόν είχαν εξεταστεί διάφορες επιλογές για να απαλλαγούμε από αυτούς τους πυραύλους, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην άμυνα της Τουρκίας και έχουν μετατραπεί σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό βάρος. Μια σειρά από εναλλακτικές τοποθεσίες ανάπτυξης θα ήταν από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την "ΤΔΒΚ", από το Κατάρ μέχρι τη Σομαλία. Αλλά η Ρωσία ήταν απίθανο να επιτρέψει στην Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 της σε μια τρίτη χώρα. Όλα άλλαξαν με την απόπειρα εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε ο Τούρκος καθηγητής πανεπιστήμιου.

Από την πλευρά του το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταξύ των όπλων και του εξοπλισμού που ανέμενε να παραλάβει η ινδική πολεμική αεροπορία από τη Ρωσία ήταν και το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf.

Ενώ η Τουρκία έχει υποστεί την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών για την παραγγελία των S-400 και κυρώσεις CAATSA, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει, από την άλλη πλευρά, ότι η Ινδία δεν θα υποστεί κυρώσεις για την παραγγελία των S-400. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ινδία είναι μια χώρα, την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να τραβήξουν στο πλευρό τους στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Η επιβολή κυρώσεων για την παραγγελία των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της Ινδίας σε πρώιμο στάδιο.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η μεταφορά των S-400 στην Ινδία μπορεί να έχει καταστεί μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί. Εάν γίνει ορθή διαχείριση της διαδικασίας, πολλά τρυγόνια μπορούν να χτυπηθούν με ένα σμπάρο:

  • Η Τουρκία θα απαλλαγεί από τους S-400 και τα προβλήματα που δημιουργούν.
  • Η Ρωσία θα εκπληρώσει εν μέρει τη δέσμευσή της έναντι της Ινδίας.

Επιπλέον, το σύστημα αυτό δεν θα πέσει σε καμία περίπτωση στα χέρια μιας χώρας όπου θα μπορούσε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Διότι οι πιθανές πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι οι εξής: Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία για τους S-400, ενδέχεται να αντιδράσουν, αλλά η αντίδραση αυτή θα είναι μικρότερη από την αντίδραση στην ενεργοποίηση των S-400 στο τουρκικό έδαφος».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε παρήγγειλε το σύστημα S-400 το 2017 και το παρέλαβε το 2019. Τον Οκτώβριο 2020 η Τουρκία του δοκίμασε κατά τη διάρκεια δοκιμής βολής στο πεδίο αεροπορικών βολών Σινώπης. Έκτοτε, η κατάσταση των S-400 είναι άγνωστη. Εκτιμάται ότι επί του παρόντος βρίσκονται αποθηκευμένοι στη Διοίκηση του αεροδρομίου Mürted στην πρώην 4η Κύρια Βάση Ακιντζί πολεμικών αεροσκαφών.