ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το επίμονο φλερτ Τουρκίας - Ρωσίας: Στην Άγκυρα σήμερα ο Λαβρόφ

Το επίμονο φλερτ Τουρκίας - Ρωσίας: Στην Άγκυρα σήμερα ο Λαβρόφ
Associated Press

Η μεγάλη εικόνα έχει ως εξής: Ο Πούτιν στηρίζει ανοιχτά τον Ερντογάν, ο Ερντογάν επιτίθεται στις ΗΠΑ ζητώντας ως αντάλλαγμα από την Μόσχα τον πλήρη έλεγχο της βόρειας Συρίας

Έτσι λοιπόν σήμερα στην Αγκυρα θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεργκει Λαβρόφ, θα έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη ότι η συνάντησή του με τον Κεμάλ Κιλιντάρογλου αντίκειται στους κανόνες της διπλωματίας.

Το φλερτ της Ρωσίας με την Τουρκία είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες καθώς με διαμεσολαβητή τη Μόσχα, η Αγκυρα ξεκίνησε τις συνομιλίες με τη Δαμασκό κάτι που μέχρι πρόσφατα εμοιαζε απίθανο. Προκειται για μια διπλωματική κίνηση από την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν να βγούνε κερδισμένοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποσκοπεί εν μέρει, να μεγιστοποιήσει την απήχηση του Ερντογάν στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών δείχνουν την αντιπολίτευση να απειλεί τον φίλο του Πούτιν. Αλλά και ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα βγεί κερδισμένος καθώς θα μειωθεί ο κίνδυνος νεάς τουρκικής εισβολής στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ έχει συνάψει ειρήνη με την Άγκυρα υπό τον όρο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, τμήματα των οποίων η Τουρκία διαχειρίζεται από κοινού με τους σουνίτες αντάρτες συμμάχους της. Η Τουρκία έχει επίσης στρατεύματα στην Ιντλίμπ. Οι διαβουλεύσεις δεν θα είναι εύκολες καθώς ο Άσαντ είναι απρόθυμος να συμβιβαστεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος για χρόνια υποστήριζε τους σουνίτες αντάρτες που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, ώσπου επενέβη η Ρωσία το 2015 και ανάγκασε την Άγκυρα να παραιτηθεί από τα σχέδια αλλαγής καθεστώτος.

Οι απόψεις του επαναδιατυπώθηκαν από τον επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας, βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σουσάν, ήταν ότι η επίσημη και ξεκάθαρη ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αποσύρει όλες τις δυνάμεις της είναι «η πόρτα που θα ανοίξει την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Άσαντ έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση καθώς η χώρα του αποκαθιστά δεσμούς με αραβικές ώρες έπειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης. Η Σαουδική Αραβία, η οποία χρηματοδότησε τους σουνίτες αντάρτες, φαίνεται ότι πρόκειται επίσης να κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο Άσαντ θα προσκληθεί στην επικείμενη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Ριάντ. Ο Ερντογάν και ο Άσαντ είχαν φιλικές σχέσεις τη δεκαετία του 2000 μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των χωρών τους μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος έχει αφήσει περίπου 500.000 ανθρώπους νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας,

Σχετικές ειδήσεις

Η Τουρκία καταδικάζει τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα - Το Ισραήλ ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή»

Νέα επίθεση φιλίας από τον Ερντογάν: Ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων η θετική ατμόσφαιρα

Ρωσία: Στην Τουρκία αύριο ο Σεργκέι Λαβρόφ - Θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου