ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η φιέστα που ετοιμάζει ο Ερντογάν για να δώσει συνέχεια στις προκλήσεις

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Associated Press

Ο Ερντογάν κατεβαίνει στην Κύπρο για να εγκαινιάσει το νέο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να δοθεί συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στα κατεχόμενα. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έγιναν πριν από δύο ημέρες, εκμεταλλευόμενοι αμφότεροι τη θετική ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, θα έχει και συνέχεια.

Ο Ερντογάν κατεβαίνει στην Κύπρο για να εγκαινιάσει το νέο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, «αρμόδιοι» και ειδικοί είχαν δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι ακόμα δεν ήταν έτοιμα από τεχνικής άποψης το κτήριο του νέου τερματικού και η πίστα του «αεροδρομίου».

Μάλιστα, «αξιωματούχοι» της «πολιτικής αεροπορίας» είχαν δηλώσει ότι θα υπέβαλλαν παραίτηση σε περίπτωση που τους ασκούνταν πιέσεις να ανοίξει το «αεροδρόμιο» χωρίς να είναι έτοιμο από τεχνικής άποψης και από την άποψη της ασφάλειας. Οι προεδρικές εκλογές όμως πλησιάζουν και ο Ερντογάν πίεσε για να γίνουν τα εγκαίνια παρά τις τεχνικές ελλείψεις και την ανέτοιμη υποδομή.

Η φιέστα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί.

Για τη Λευκωσία η παρουσία ενός αμερικανικού υποβρυχίου δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση, αλλά σε συνδυασμό και με μια σειρά άλλων ενεργειών σε διμερές επίπεδο, είναι και ουσιαστική σ’ ότι αφορά τη συνεργασία της Κύπρου με τους Αμερικανούς σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η Λευκωσία δεν θωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση ψευδοκράτους και Τουρκίας σε σχέση με την επίσκεψη αμερικανικού υποβρυχίου στην Κύπρο και τη θέση της τουρκικής πλευράς για μη τηρηση των ισορροπιών από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος είπε, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πως «υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις που και στο παρελθόν έγιναν από πλευράς Τουρκίας, και από την άρση του εμπάργκο» των όπλων, υπογραμμίζοντας πως «αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιξη των σχέσεων μαζί με τις ΗΠΑ». «Υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών.

Ο Ερντογάν έχει ακόμη έναν λόγο να είναι ενοχλημένος και αυτό είναι οι δηλώσεις που έχει ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στην Αθήνα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας πως «κάθε ζήτημα το χειριζόμαστε έχοντας υπόψη την πλήρη δέσμευσή μας και τον σεβασμό μας σε αυτές τις διατάξεις».

Κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σημείωσε πως συζητήθηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι η μία πλευρά στις συζητήσεις βάζει τη θέση της στη θέση της άλλης πλευράς, οπότε διευκολύνεται η όλη συζήτηση και όλα αυτά στο πλαίσιο των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» σημείωσε με νόημα.