ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο «Ανήφορος» του Γιώργου Γεραπετρίτη

Ο «Ανήφορος» του Γιώργου Γεραπετρίτη
Newsbomb.gr

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» και το Newsbomb.gr, για τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ήταν μια σημαντική ημέρα η χθεσινή για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν ασφαλώς η τοποθέτησή του ως υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δεύτερη ήταν η αποφοίτηση της κόρης του από το σχολείο στην τελετή της οποίας έδωσε το παρών μόλις τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Γεραπετρίτης κλήθηκε να εκφωνήσει ομιλία στο σχολείο ως διακεκριμένος καθηγητής έπειτα από πρόσκληση του σχολείου και πριν παραλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Βασίλη Κασκαρέλη. «Ακόμη δεν έγινα υπουργός Εξωτερικών» είπε ξεκινώντας την ομιλία του συμπληρώνοντας χαριτολογώντας «άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Η ομιλία του του κ. Γεραπετρίτη , απευθυνόταν στους νέους απόφοιτους και στους γονείς τους αλλά επειδή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του ήταν μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς.

Πρότεινε, λοιπόν, στα παιδιά να έχουν υπόψη τους στη ζωή τους τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη. Και περιέγραψε τον διάλογο που έχει στο βιβλίο ο εγγονός με τον παππού, με το μικρό παιδί να λέει ότι ο παππούς του ήταν σαν ένα μεγάλο δέντρο που στάθηκε αγέρωχο παρά τις μπόρες τις βροχές και τους ανέμους. Και συμβούλεψε τα παιδιά να μην αφήνουν τίποτα στη τύχη του και όταν βρεθούν σε ένα σταυροδρόμι, «το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί» όπως είπε «να διαλέξουν το δύσκολο μονοπάτι, τον δύσκολο δρόμο».

Με τον «Ανήφορο», λοιπόν εις γνώση του ο Γιώργος Γεραπετρίτηs αναλαμβάνει το μεσημέρι και επισήμως τα καθήκοντά του με τα ελληνοτουρκικά να είσαι ασφαλώς προτεραιότητα στην ατζέντα του. Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ανήφορο καθώς φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα φάση στις διπλωματικές σχέσεις. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να τον συγχαρεί αλλά και η συνάντησή τους στις 10 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί ότι ξαναπιάνουμε το νήμα του διαλόγου. Όμως, παρά το καλό κλίμα, τη διπλωματία των σεισμών και τη μείωση των παραβιάσεων των τουρκικών μαχητικών το τελευταίο διάστημα, η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει. Η Τουρκία δεν έχει άρει το casus belli, η απειλή πολέμου παραμένει. Όπως επίσης δεν έχουν δείξει στο ελάχιστο ότι υποχωρούν από τις θέσεις τους περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και την απαίτησή τους για εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση.

Ο κ. Γεραπετρίτης είναι λοιπόν βέβαιο ότι έχει μπροστά ένα δρόμο ανηφορικό διότι ποτέ δεν ήταν εύκολες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε πρόκειται να είναι. Και σε όποιο σταυροδρόμι να βρεθεί ο μόνο δρόμος είναι αυτός του Διεθνούς Δικαίου.