ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός

Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Mε τις υψηλού συμβολισμού επισκέψεις στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία ξεκινά σήμερα το πρωί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο.

Όμως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου μόνο συμβολική δεν θα είναι, αφού δημοσιεύματα στο νησί έλεγαν για επί της ουσίας έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δύο ανδρών και για πιέσεις από πλευράς της Ελλάδας. «Ο συντονισμός είναι εξαιρετικός με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο για να συντονιστούμε ειδικότερα όσον αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή, τα ευρωτουρκικά που εμείς μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες έχουμε αναδείξει», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι μια προσπάθεια σφυγμομέτρησης όσο είναι δυνατόν, κατά πόσον το Κυπριακό είναι δυνατόν συνδυαστικά να αποτελέσει μέρος του πακέτου των συζητήσεων μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυπριακές πηγές, τη στιγμή κατά την οποία ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται ενώπιον ενός πρωτογενούς περιεχομένου ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μελλοντικής συμφωνίας για τα κρίσιμα θέματα στα ελληνοτουρκικά, είναι σημαντικό να υπάρχει απόλυτη γνώση και των κυπριακών θέσεων. Ασφαλώς στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κύπρου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τόσο κατ’ ιδίαν όσο και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, θα βρεθεί το κεφάλαιο «ευρωτουρκικά», πάνω στο οποίο η Λευκωσία δείχνει να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος θεωρώντας ότι μέσω αυτής της οδού θα καταφέρει να ξεκλειδώσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι ένας καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες, πρωτίστως στον άξονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω ο ευρωτουρκικός διάλογος. Πέραν όμως από τον συντονισμό υπάρχει πρόθεση οι δύο πλευρές να δουν ξανά τις «κόκκινες» τους γραμμές στα ευρωτουρκικά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη αναμένεται να γίνει στο Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η δεύτερη στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα υπάρξει και συνάντηση και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αλλά και άλλες συναντήσεις χαμηλότερης κλίμακας.