ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στην Αθήνα ο Κροάτης πρωθυπουργός στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη - Τι θα συζητήσει με Μητσοτάκη

Στην Αθήνα ο Κροάτης πρωθυπουργός στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη - Τι θα συζητήσει με Μητσοτάκη
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Η μίνι διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Αθήνα και το Ζάγκρεμπ, ανέδειξε μια εσωτερική κόντρα στην ηγεσία της Κροατίας

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς θα βρεθεί στην χώρα μας για το δείπνο και την άτυπη συζήτηση των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατουρή.

Η μίνι διπλωματική κρίση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και το Ζάγκρεμπ δεν είχε ως αφετηρία τους Κροάτες χούλιγκανς ούτε τους χειρισμούς της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κροατίας, κόντρα που αποτυπώνεται συχνά και δημόσια στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της γειτονικής μας χώρας.

Αρχικά υπήρξαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς που είπε οτι αυτό είναι πρακτικά στα όρια της εφαρμογής του δικαίου του πολέμου. “Πέντε ημέρες δεν είναι αρκετές για να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε 100 χούλιγκανς αυτούς που είναι ενδεχομένως ένοχοι, αν είναι ένοχοι και αν αυτός ο μη μαχητής έχασε τη ζωή του από τη θέληση και τη δράση ενός από αυτούς τους πολίτες μας ή ήταν κάποιος που μαχαιρώθηκε κατά λάθος και ο άνθρωπος αιμορράγησε μέχρι θανάτου; Αυτό δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί σε πέντε ημέρες;

Τι είναι αυτό;

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου. “Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε
σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς είχε κάνει λόγο για σοβαρά εγκλήματα αλλά ότι δεν γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατο και οι 100 Κροάτες χούλιγκαν. Είχε κάνει εκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα λοιπόν θα απασχολήσει τη διμερή τους συνάντηση ενδεχομένως να μονοπωλήσει, καθώς σε όλα τα άλλα επίπεδα οι διπλωματικές σχέσεις με την Κροατία είναι άριστες.