ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο Μάικ Πομπέο ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr: Ο Μενέντεζ και ο παραλίγο «κανονικός πόλεμος»

Ο Μάικ Πομπέο ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr: Ο Μενέντεζ και ο παραλίγο «κανονικός πόλεμος»

Για το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών στην Ανατολική Mεσόγειο, μίλησε ο πρώην αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του ομίλου Joseph Sasson Group και το 1ο American Mediterrannean Investement Forum.

Ο πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να ενισχύσουν τη συμαχία τους, ανεξάρτητα από τον ρόλο της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. O Μαικ Πομπέο ρωτήθηκε επίσης και για το Κυπριακό και για την ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

«Η θέση των ΗΠΑ για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Μάικ Πομπέο, κάνοντας ειδική αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε σωστή για τον λαό της Κύπρου. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία μαζί τους με τρόπο που θα τους διασφαλίσει την κυριαρχία και την οικονομία που τόσο αξίζουν. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό. Ελπίζω η ηγεσία της Τουρκίας και ο ηγέτης της Κύπρου να βρουν τρόπο να ικανοποιήσουν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα. Όταν ήμασταν εμείς εκεί είχαν βγει στη θάλασσα, σχεδόν σε σύγκρουση. Προσπαθούσαμε να μειώσουμε τον δυνητικό κίνδυνο. Τον κίνδυνο να υπάρξει κλιμάκωση και κανονικός πόλεμος μεταξύ τους. Αυτή ήταν η κύρια προτεραιότητά μας. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να βρούμε τρόπο να διευθετήσουμε τη μακρόχρονη διαφωνία. Και ελπίζω κάποια μέρα να βρουν ένα μονοπάτι που θα το επιτυγχάνει αυτό».

Σε ότι αφορά στην υπόθεση Μενέντεζ, ο Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε από την Αλεξία Τασούλη είπε ότι «είναι απλώς κατηγορίες. Δεν έχουν αποδειχτεί ακόμα. Σίγουρα φαίνονται πολύ άσχημα τα πράγματα, όμως. Μοιάζει να είναι η χειρότερη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων για ένα Αμερικανό ηγέτη. Ειδικά όταν πρόκειται για κάποιον που είναι υπεύθυνος στη Γερουσία για τις Εξωτερικές Σχέσεις. Θα δούμε τι θα αποδειχτεί στο δικαστήριο. Ο ίδιος λέει ότι δεν αληθεύουν όλα αυτά.

Είναι η δεύτερη φορά που κατηγορείται για χρηματισμό, όμως. Από τη δική μου οπτική και από όσα ακούω από τους παγκόσμιους ηγέτες, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να φύγει. Να φύγει από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Να προστατέψει και υπερασπιστεί τα επιχειρήματά του που επιβεβαιώνουν το γιατί δεν συνέβη. Να μη βαρύνει πλέον τις ΗΠΑ με κάποιον που έχει κατηγορηθεί με γεγονότα που εμένα μου φαίνονται καταφανή. Όπως διαβάζω εγώ την απαγγελία των κατηγοριών, τουλάχιστον. Πράγματα που δίνουν την εντύπωση ότι η Αμερική έχει ηγέτες που χρηματίζονται».

Σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μάικ Πομπέο είπε «αυτός ο πόλεμος είναι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκείνος τον ξεκίνησε. Εξακολουθεί να σκοτώνει Ουκρανούς. Θα μπορούσε να τον τελειώσει σήμερα. Αυτή πρέπει να 'ναι η προσδοκία μας. Η προσδοκία, όχι μόνο για τους Ουκρανούς, μα και για τους Ευρωπαίους και για τους Αμερικανούς επίσης.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εγκωμίασαν τον εαυτό τους για την καλή δουλειά που έχουν κάνει. Για να συσπειρωθούμε όλοι μαζί και να στηρίξουμε την Ουκρανία.Όσο για το πώς θα τελειώσει, θα τελειώσει όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπιστώσει ότι το κόστος συνέχισης της επιθετικότητάς του είναι μεγαλύτερο του οφέλους. Είναι αρκετά ξεκάθαρο. Και η Δύση και η Ουκρανία μαζί πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν ότι το κόστος θα τον οδηγήσει σε αυτή την απόφαση.

Το αν αυτό θα συμβεί όσο κάνουμε αυτή τη συνέντευξη ή σε πέντε χρόνια, δεν είναι κάτι που μπορώ να απαντήσω. Η αποτυχία, όμως, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέχουν τους πόρους που χρειάζονταν οι Ουκρανοί στο ξεκίνημα όλου αυτού, το 2022, ακόμα και το φθινόπωρο του 2021, όταν γνωρίζαμε πως θα έκανε εισβολή ο Πούτιν, η αποτυχία μας να το κάνουμε αυτό, αποθράσυνε τον Πούτιν, αποθράσυνε τον Σι Τζινπίνγκ, αποθράσυνε τους Ιρανούς ώστε να στείλουν drones στην Ουκρανία», κατέληξε.