ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Στην ατζέντα ο ελληνοτουρκικός διάλογος

ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Στην ατζέντα ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Μέση Ανατολή και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της ατζέντας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να εξεταστούν σήμερα το πρωί στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέρος θα λάβουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Το ενδεχόμενο η περιοχή να βυθιστεί σε μια ευρύτερη αστάθεια, με εμπλοκή και του Ιράν, σε έναν πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει καιρό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από βορρά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν προκαλεί κανένα εφησυχασμό .

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και η νέα μεταναστευτική κρίση καθώς αναμένεται χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τις χώρες τους, αναζητώντας την ασφάλεια μακριά από τις φρικαλεότητες του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα και για όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην περιοχή, να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Γάζα, τη Δυτική όχθη και το Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι εμπλεκόμενες και αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζοντας κατά περίπτωση τον σχεδιασμό τους.

Στον κίνδυνο αυτό, να υποστεί δηλαδή εκ νέου πίεση η Ελλάδα από τις ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό κοινή πρόκληση και ιδιαίτερη απειλή στην σκιά της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ των πραγμάτων αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και ο ελληνοτουρκικός διάλογος, Υπό αυτές τις συνθήκες και την πίεση των εξελίξεων που πυροδοτεί η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στο Ισραήλ, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Ε.Ε. για την προσαρμογή της Ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ώστε η Τουρκία να αναλάβει μεγαλύτερη δράση στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και την συγκράτηση των ροών από τα εδάφη της.