ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Με το βλέμμα στη Συνάντηση Κορυφής του Μαΐου, πραγματοποιείται ο πολιτικός διάλογος στην Άγκυρα

Με το βλέμμα στη Συνάντηση Κορυφής του Μαΐου, πραγματοποιείται ο πολιτικός διάλογος στην Άγκυρα

Χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις αναμένεται σήμερα η συνάντηση στη Άγκυρα ανάμεσα στην υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τον Τούρκο ομόλογο της, Μπουράκ Ακτσαπάρ για έναν νέο γύρο πολιτικού διαλόγου. 

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι στις διπλωματικές διαβουλεύσεις το κλίμα θα είναι καλό και θα προετοιμάσει τη μεγάλη συνάντηση στις αρχές Μαΐου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν όπου εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση που ενδεχομένως να ανοίξει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι και η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως πεδίο διαβούλευσης. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι εκεί περιλαμβάνει βέβαια στις 22 Απριλίου νέο γύρο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Αθήνα και μια συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν πιθανότατα σε ουδέτερο έδαφος.

Δυο στοιχεία όμως ενδεχομένως να πυροδοτήσουν το καλό κλίμα μέχρι να φτάσουμε στη συνάντηση του Μαΐου. Το πρώτο είναι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάρτιο και στην ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο «σηκώνοντας» τη γνωστή εθνικιστική και μαξιμαλιστική ρητορική του. Ήδη έδωσε το στίγμα και χθες σε ομιλία του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας για άλλη μια φορά σήμερα στη Σμύρνη, την πόλη της νίκης στον εθνικό αγώνα και την πύλη της Ανατολίας. Πλησιάζουμε στην επούλωση των πληγών της Σμύρνης, η οποία, οδηγώντας τον εχθρό στη θάλασσα, διέλυσε όχι μόνο τα μαύρα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της, αλλά και τις φιλοδοξίες για προδοσία ενάντια στην ανεξαρτησία της πατρίδας. Απελευθερώθηκε από τον εχθρό πριν από έναν αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τους εχθρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. «Φιλοδοξούμε να φέρουμε αυτή την πόλη, που είναι μια από τις πιο σπάνιες γωνιές όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του κόσμου, σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην αρχαία ιστορία και τις δυνατότητές της.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο αμερικανικός παράγοντας και οι εξελίξεις γύρω από τα F-16. H συνάντηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν φαίνεται να πήγε καλά και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ειδική αναφορά στα αμερικανικά F-16 που περιμένει η Άγκυρα, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση του Αμυντικού Εμπορικού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2024 και ότι οι δύο χώρες θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό της σχέσης ασφάλειας Τουρκίας-ΗΠΑ, με τρόπο που θα ενισχύσει τις σημαντικές δυνατότητες και τις τεχνολογικές καινοτομίες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και ευκαιριών».

Αρμόδιες πάντως κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν άριστα των ελληντουρκικών πραγμάτων διαβεβαίωναν πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε διαδικασία εκτροχιασμού του καλού κλίματος και της «Διακήρυξης των Αθηνών».