ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Διπλωματικές συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη- Τα μηνύματα Δένδια στην Τουρκία

Διπλωματικές συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη- Τα μηνύματα Δένδια στην Τουρκία

Νίκος Δένδιας: Τι θα συζητήσουν στο συνέδριο «city hub events»

Τη γεωστρατηγική σημασία του ρόλου της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύουν με την παρουσία τους ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσουνης αλλά και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης που δίνουν το παρών σήμερα στο συνέδριο «city hub events».

Παρέμβαση μάλιστα αναμένεται να κάνει και ο πρώην πρέσβης, νυν υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ενέργειας στην αμερικανική κυβέρνηση Τζέφρι Παιάτ.

Στην ομιλία του ο κ. Δένδιας υπενθύμισε μάλιστα ότι σε αυτή την περιοχή, που βρίσκεται στα όρια της πατρίδας μας, άρα και στα όρια της Ευρώπης, υπέγραψε το 2019 την πρώτη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Θράκης.

Ο κ. Δένδιας έστειλε μάλιστα και μηνύματα προς την Τουρκία μνημονεύοντας τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία το 2028. «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η Τουρκία μετά; Ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές επιλογές των διαδόχων του;

Όταν ανέλαβε ο πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία είχε λιγότερα από 500 θρησκευτικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από 5.500 σχολεία». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εδραιώνει τις συμμαχίες της οι οποίες είναι ανοιχτές και ότι δεν δημιουργούμε συνασπισμούς εναντίον κάποιου και ότι όποια χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο είναι καλοδεχούμενη. Κατέληξε ότι δρομολογούνται πρωτοβουλίες για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα μπορούν να ανταποκριθούν στην πολυπολοκότητα του ρόλου.

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι είναι περήφανος για τις σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας, και ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όταν είχε έρθει στα Χανιά και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό , είπε ότι η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο καλή όσο σήμερα. Ο κ. Τσούνης εξήρε μάλιστα το ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ότι αυτός ο ρόλος θα υπάρχει θα ενισχυθεί και στο μέλλον.

Αποκάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο «Μπαιντεντόπουλο», χαρακτηρισμός που το αποδόθηκε κατά την τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπαιντεν στο Λευκό Οίκο.