ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΤΟΥ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ο Ράμα «στοχεύει» την Αθήνα - Όλο το παρασκήνιο της «αχρείαστης επίσκεψής του»

Γιατί ο Ράμα «στοχεύει» την Αθήνα - Όλο το παρασκήνιο της «αχρείαστης επίσκεψής του»

Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί ο Ράμα επέλεξε να τορπιλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τη στιγμή που υπάρχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην ατζέντα των Τιράνων

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο ΣΕΦ θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και μάλιστα στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» χωρητικότητας 1000 ατόμων. Αυτή είναι η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, αρέσει δεν αρέσει στον Ράμα μετά την απόρριψη της πλατείας Συντάγματος την οποία ζήτησε από τον Δήμαρχο της Αθήνας.

Το μείζον όμως είναι ότι αυτή η ομιλία αυτή, που ασφαλώς δεν στέκει ότι γίνεται λόγω των εκλογών το 2025 και ότι θέλει να συσπειρώσει από τώρα τους Αλβανούς ψηφοφόρους, στοχεύει να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση προεκλογικά. Και ούτε πείθει επίσης το επιχείρημα ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ελλάδας αφού εμμέσως θα αναφερθεί στην υπόθεση Μπελέρη.

«Η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους» δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αποφεύγοντας όμως να μπει στην ουσία του προβλήματος που υπάρχει με την Ελλάδα σε αυτή την χρονική συγκυρία που είναι η φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας.

Για το θέμα της παρουσίας Ράμα ενημερώθηκαν και οι Βρυξέλλες και οι πληροφορίες λένε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες να του αλλάξουν γνώμη, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Αλλώστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την υπόθεση Μπελέρη ένα διμερές θέμα και όχι ευρωπαικό.

Ο Έντι Ράμα δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός, ούτε είναι αφελής και καλό είναι να μην τον υποτιμούμε. Για αυτό και προηγήθηκε ένα μεγάλο παρασκήνιο για την επιλογή του χώρου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ράμα αφού απέρριψε ως επιλογή το ολυμπιακό γήπεδο του Γαλατσίου, στη συνέχεια ζήτησε να πραγματοποιήσει την ομιλία του στο ΣΕΦ. Και ενώ υπήρξε θετική απάντηση από τη διοίκηση του γηπέδου, στη συνέχεια υπήρξε διαφωνία ως ποια ακριβώς αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια η αλβανική πρεσβεία προσέγγισε τον δήμο Αθηναίων ζητώντας να χρησιμοποιηθεί ως χώρος η πλατεία Συντάγματος. Από το γραφείο του δημάρχου απάντησαν ότι γι’αυτό το θέμα θα πρέπει να ερωτηθεί η ΓΑΔΑ.

Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί ο Ράμα επέλεξε να τορπιλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τη στιγμή που υπάρχει η ευρωπαική προοπτική στην ατζέντα των Τιράνων και το βέτο της Ελλάδας πάντα στο τραπέζι.

Η δήλωση ίσως του πρωθυπουργού ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει τις συναθροίσεις αλλά δεν θα τις διευκολύνει περαιτέρω» είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας που υπάρχει αλλά κρύβει και ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλβανό ομόλογό του.

Σχετικές ειδήσεις