ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ευρώπη ενάντια στους λαούς

Τσίπρας: Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ευρώπη ενάντια στους λαούς

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, η σημερινή Ευρώπη είναι αποκρουστική και επικίνδυνη και αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», ήταν η κεντρική θέση που ανέπτυξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκδήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και τον πολιτικό στόχο του κόμματός του και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές που είναι να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη.

Πυρήνας της ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν οι θέσεις του κόμματός του και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και τις προγραμματικές του θέσεις ως υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «δεν είμαστε λοιπόν εμείς ευρωσκεπτικιστές, εμείς είμαστε αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών. Της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού. Γιατί αυτή η Ευρώπη είναι και αποκρουστική και επικίνδυνη».

«Εμείς αυτήν την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Πριν προλάβουν να την οδηγήσουν σε διάλυση και καταστροφή όσοι ανεύθυνα σήμερα τη κυβερνάνε. Που είναι οι πραγματικοί αντιευρωπαϊστές, ακριβώς γιατί την απομακρύνουν από τις ιδρυτικές της αξίες. Της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. Αξίες που εμείς αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο. Η άλλη επιλογή σε αυτήν την δύσκολη μάχη είναι αυτή της κ. Μέρκελ. Ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σουλτς. Το πολιτικό τους προσωπικό στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Είναι η Ευρώπη που κατάντησε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη, νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική περιοχή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν την υποψηφιότητα ως τυπική, αλλά ως εντολή να ενώσουμε όσα ο νεοφιλελευθερισμός χώρισε βίαια. Για να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα. Για να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία».

Στο ερώτημα που του τίθεται, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε αν εκλέγονταν πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Πρώτον, θα απαιτούσα την απόσυρση της ευρωπαϊκής επιτροπής από την τρόικα. Δεύτερον, θα έθετα αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον, θα διεκδικούσα περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές, είναι η στιγμή να αναδειχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί μια ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης σημασίας των αγώνων του λαού μας για την συνολική μάχη στην Ευρώπη απέναντι στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους της λιτότητας.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ΕΕ, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και το χειρότερο, υπογράμμισε, «ξαναγεννά τον εφιάλτη του φασισμού και του μίσους ανάμεσα στους λαούς της».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Οι ευρωεκλογές θα ανοίξουν τον δρόμο της μεγάλης ανατροπής

Τσίπρας: Ζούμε τις τελευταίες μέρες της μνημονιακής παντοδυναμίας

Ευρωεκλογές 2014 - Τσίπρας: Η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά

«Φωτιές» άναψε η πανέμορφη Ιταλίδα που στηρίζει τον Τσίπρα (pics)

Σαμαράς: Όταν φύγει η κρίση, θα εξαφανιστεί και ο Τσίπρας

Κι όμως: «Πορτοκάλι Τσίπρας» στη Σικελία! (pics)

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση