ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: Τζιτζικώστας- Ιωαννίδης τετ α τετ στο debate της TV100

Εκλογές 2014: Τζιτζικώστας- Ιωαννίδης τετ α τετ στο debate της TV100

Εντάσεις, διαξιφισμούς, κόντρες και τοποθετήσεις επί σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία περιελάμβανε το debate των υποψηφίων περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας που φιλοξενήθηκε απόψε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες (δεν συμμετείχε ο υποψήφιος της ΧΑ) κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι και απάντησαν στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα. Στην ατζέντα της συζήτησης περιελήφθησαν ζητήματα που αφορούν στην Οικονομία της Πόλης, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της ΕΥΑΘ, ζητήματα περιβάλλοντος, όπως η επένδυση χρυσού στις Σκουριές αλλά και θέματα της Περιφέρειας όπως το νέο ΣΕΣ και η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πέρα από τις κοινές ερωτήσεις που τέθηκαν σε όλους τους υποψηφίους, ο καθένας ξεχωριστά κλήθηκε να απαντήσει σε πολιτικές ερωτήσεις που αφορούσαν παλαιότερες τοποθετήσεις του ή κατηγορίες που απευθύνουν οι αντίπαλοί του.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Αλληλεγγύης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επανέλαβε ότι ο ίδιος, ως βουλευτής, δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο, πρόσθεσε ωστόσο, ότι άποψή του είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε άλλη επιλογή, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έφεραν νωρίτερα την Ελλάδα στην εποχή του μνημονίου. «Η επόμενη κυβέρνηση έπρεπε να διαχειριστεί αυτό το πράγμα, ωστόσο δεν συμφωνώ με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και στραγγαλίζουν την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Για την στήριξη που έχει από τους ΑΝΕΛ, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «όποιος κομματικός σχηματισμός μας στηρίζει το κάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασπαζόμαστε τις θέσεις του κόμματος».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Γιάννης Ιωαννίδης, κλήθηκε να σχολιάσει παλαιότερη δήλωσή του, στην οποία ανέφερε ότι η Κεντρική Μακεδονία ήταν μια επιτυχημένη περιφέρεια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια γενική τοποθέτηση και πρόσθεσε ότι ο κ. Τζιτζικώστας παρουσιάζει ως δικά του, έργα της κεντρικής εξουσίας.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη στήριξη της ΝΔ, σχολίασε και τη χθεσινή δήλωσή του στο Thestival.gr, ότι δεν θα κατέβαινε υποψήφιος αν γνώριζε τι θα ακολουθούσε, λέγοντας: «Ξέρετε ότι ο Ιωαννίδης ούτε πεθαμένος δεν παραδίδεται. Αυτό που είπα είναι ότι αν ήξερα ότι επί 3 μήνες ο λαός της ΝΔ θα διχαζόταν, μπορεί να μη κατέβαινα».

Η υποψήφια Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επανέλαβε τη θέση της ότι Ιωαννίδης και Τζιτζικώστας προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ κι ότι εξυπηρέτησαν μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές. Χαρακτήρισε κρίσιμη τη μάχη στην Κ. Μακεδονία και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον συνδυασμό της διότι «έχει πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση» της περιοχής.

Τοποθετήθηκε ενάντια στην παραχώρηση ΟΛΘ και ΕΥΑΘ σε ιδιώτες και για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές ανέφερε ότι η ίδια, εφόσον βρεθεί στη θέση της περιφερειάρχη, δεν πρόκειται να επιτρέψει να καταστραφεί το περιβάλλον στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, Μάρκος Μπόλαρης, κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι επί 3 χρόνια ήταν απών από το περιφερειακό συμβούλιο. «Δεν απουσίασα από κανένα περιφερειακό συμβούλιο κατά το οποίο συζητήθηκε ένα ζήτημα κρίσιμο και σοβαρό. Εγώ ζητώ από τους πολίτες να κρίνουν τη συνολική πολιτική μου δράση και στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπόλαρης ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της περιφέρειας να δώσει απαντήσεις για τις διώξεις που όπως είπε ασκήθηκαν σε μέλη της ομάδας για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και παράβαση καθήκοντος.

Ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ ζήτησε και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Ζιώγας. Ο κ. Ζιώγας χαρακτήρισε το νερό λαϊκή περιουσία, τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ , ενώ τόνισε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη και με το σενάριο να αναλάβουν τη διαχείρισή των δύο φορέων οι δήμοι.

Από την πλευρά της, η υποψήφια περιφερειάρχης με τη στήριξη της Ελιάς, Νιόβη Παυλίδου, αναφέρθηκε στη στήριξη που λαμβάνει από το ΠΑΣΟΚ και άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολιτική στήριξη πάνω στο πρόγραμμα που εμείς ανακοινώσαμε».
Είπε «ναι» στην παραχώρηση λειτουργιών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσουν και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η πόλωση στο θέμα που αφορά την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, ενώ υποστήριξε ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα δεν έχει να επιδείξει καμία δραστηριότητα στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτήρισε Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη συνεχιστές του καθεστώτος Ψωμιάδη, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για το πρόσωπο του σημερινού περιφερειάρχη. «Τοπικά έχει υπάρξει μοντέλο αδιαφάνειας και διαπλοκής» τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος.

Σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του και πρόσθεσε ότι πρέπει να εμπλακεί στη διαχείρισή του η Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια, Θανάσης Αγαπητος σημείωσε ότι ο «ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να στηρίξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μπορέσει να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική και η μνημονιακή κυβέρνηση». Δήλωσε κάθετα αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και ΟΛΘ και ζήτησε «να φύγουν οι χρυσοθήρες από τη Χαλκιδική».

thestival

Διαβάστε επίσης: Δημοτικές εκλογές 2014: Ο Σ. Καλαφάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης