ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2014: Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» στον β’ γύρο

Δημοτικές εκλογές 2014: Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» στον β’ γύρο

Ποια θα είναι τα δίδυμα του β' γύρου στους μεγάλους δήμους της χώρας; Το newsbomb.gr αναλύει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εξάγει συμπεράσματα.

Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο το εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών 2014 είναι ρευστό στους μεγάλους δήμους της χώρας. Τόσο που οι όποιες προβλέψεις μοιάζουν μάταιες.

Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν κατάφεραν – με ελάχιστες εξαιρέσεις - να μας οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η μία από την άλλη εμφάνιζαν τεράστιες αποκλίσεις.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα για τα φαβορί του β' γύρου οδηγούμαστε στα παρακάτω συμπεράσματα, περιμένοντας φυσικά να δούμε αν το αποτέλεσμα της κάλπης θα μας εκπλήξει:

- Στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τους δημοσκόπους το πιθανότερο δίδυμο του β' γύρου είναι αυτό του νυν δημάρχου, Γιώργου Καμίνη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου της ΝΔ. Αξίζει όμως εδώ να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες να αφήσει εκτός τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Αστάθμητος «παίκτης» της μάχης αποτελεί αναμφίβολα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος για τον Δήμο, Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος σε κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών καταλάμβανε από την πρώτη έως και την τέταρτη θέση!

- Στο Δήμο Θεσσαλονίκης το προβάδισμα του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη έναντι του υποψήφιου της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλο. Προσπάθεια να μπει στο β' γύρο, αφήνοντας εκτός τον υποψήφιο της ΝΔ, θα κάνει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

- Στο Δήμο Πειραιά η «ψαλίδα» μεταξύ του νυν δημάρχου, Βασίλη Μιχαλολιάκου και του Γιάννη Μώραλη ξεκίνησε με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αλλά τελικά έπεσε αισθητά. Με αυτό το δεδομένο, οι δυο τους πιθανότατα θα περάσουν στο β΄ γύρο και τον νικητή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό οι ψηφοφόροι του Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Στο Δήμο Πατρέων είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία διαφορετική μάχη από τις άλλες μεγάλες πόλεις: Μάχη μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος του ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης όπως όλα δείχνουν θα αναμετρηθεί στο β΄ γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ, Κώστα Χριστόπουλο.

- Στο Δήμο Ηρακλείου ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, που το 2010 είχε εκλεγεί με 71,82% από τον α΄ γύρο, έχει πιθανότητες να επαναλάβει την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή αλλά με μικρότερα ποσοστό. Σε περίπτωση που πάει στο β΄ γύρο αντίπαλο θα έχει πιθανότητα τον Βασίλη Λαμπρινό που στηρίζεται από τη ΝΔ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ.

- Στο Δήμο Λαρισαίων η «μάχη» του β' γύρου αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη και τον Απόστολο Καλογιάννη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

- Στο Δήμο Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πρώτος και αναμένει τον αντίπαλό του στο β' γύρο ανάμεσα στον Μαργαρίτη Πατσιαντά του ΣΥΡΙΖΑ και τον νυν δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

- Στο Δήμο Περιστερίου στις εκλογές του 2010 ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης είχε πάρει 49,8% στον α΄ και 65,6% στο β΄ γύρο. Αν υπάρξει φέτος β΄ γύρος, αντίπαλος του θα είναι είτε, όπως το 2010, ο (προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ) Δημήτρης Κελάφας είτε ο Φώτης Κουγιουμτζής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Στο Δήμο Αγρινίου για την είσοδό τους στο β΄ γύρο παλεύουν τρεις υποψήφιοι: Ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με τη ΝΔ, Γιώργος Παπαναστασίου και ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, πρώην δήμαρχος Θεστιεών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Στο Δήμο Κέρκυρας είναι πιθανόν να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της Πάτρας με τη μάχη του β΄ γύρου να δίνεται ανάμεσα στον, προερχόμενο από τη ΝΔ, νυν δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή και τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους από το ΚΚΕ.

- Στο Δήμο Ρόδου, μάχη για την είσοδο στο β' γύρο δίνουν τρεις υποψήφιοι: Ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο, προερχόμενος από τη ΝΔ, αντιδήμαρχος Ρόδου, Στρατής Καρίκης και ο Γιώργος Υψηλάντης από το ΣΥΡΙΖΑ.

- Τέλος, στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη στο β' γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παπαδόπουλος.