ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Δείτε όλα τα κόμματα της Ευρώπης

Ευρωεκλογές 2014: Δείτε όλα τα κόμματα της Ευρώπης

Ευρωεκλογές 2014: Δείτε όλα τα ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα.Παρά το γεγονός ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε για την Ευρώπη, αρκετοί είναι οι πολίτες – όχι μόνο στην Ελλάδα – που δεν γνωρίζουν τα κόμματα της Ένωσης.

Το Newsbomb παρουσιάζει όλη τη λίστα των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένας οργανισμός ο οποίος ακολουθεί ένα πολιτικό πρόγραμμα, αποτελείται από εθνικά κόμματα και από μεμονωμένα πρόσωπα ως μέλη, και εκπροσωπείται σε αρκετά κράτη μέλη. Όπως αναφέρεται στις Συνθήκες, «τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ένωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης».

1. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το ΕΛΚ αποτελεί την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της Ευρώπης. Αγωνίζεται για μία Ευρώπη αξιών προσιτή στους λαούς, βασιζόμενη στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στην υπευθυνότητα, καθώς και στην ευημερία, μέσω της προώθησης μίας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Ως πολιτικός κληρονόμος των ιδρυτών της ΕΕ, το ΕΛΚ συμπεριλαμβάνει 74 κόμματα από 39 χώρες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους περισσότερους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων από κάθε άλλη πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και μέλη στην Επιτροπή. Από το Δουβλίνο, στις 6-7 Μαρτίου, το ΕΛΚ πρόκειται να ξεκινήσει την πανευρωπαϊκή του εκστρατεία για τις εκλογές του 2014.

2. Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) συγκεντρώνει 53 σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών. Η προεκλογική εκστρατεία του PES βάζει τους πολίτες στον πυρήνα της δέσμευση προς τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ηγήθηκε της εκστρατείας για «κοινό υποψήφιο» για να δώσει στους ανθρώπους λόγο στο ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Το κόμμα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) αποτελεί το κόμμα των φιλελεύθερων και δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη. Αποτελούμενο από περισσότερα από 55 φιλελεύθερα κόμματα μέλη σε ολόκληρη την ήπειρο, μετουσιώνει την αρχή της ελευθερίας στην πολιτική, στα οικονομικά, καθώς και σε όλους τους άλλους τομείς της κοινωνίας.

Ιδρυθέν το 1976, πριν από τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εδραιώθηκε ως το πρώτο πραγματικό, διεθνικό πολιτικό κόμμα το 1993. Το κόμμα ALDE παρέχει ένα ολοένα και πιο σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ πολιτών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εξακολουθεί να αυξάνεται το μέγεθος και η σημασία του. Το κόμμα ALDE θα υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για την περίοδο 2014-2019 στις 30 Νοεμβρίου, στο Συνέδριό του στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Πράσινοι

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων είναι μια πολιτική δύναμη η οποία αναγνωρίζεται εύκολα από τη δέσμευσή της απέναντι στην περιβαλλοντική ευθύνη, την προσωπική ελευθερία, τη συμμετοχική δημοκρατία, την πολυμορφία, την ισότητα των φύλων, την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και την καταδίκη της βίας. Τα μέλη μας είναι κόμματα των Πρασίνων στις ευρωπαϊκές χώρες (αλλά όχι απαραίτητα σε κράτη μέλη της ΕΕ). Η δέσμευσή μας απέναντι σε μια περισσότερο συμμετοχική Ευρώπη σημαίνει ότι είμαστε το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα που διεξάγει ανοιχτές προκριματικές εκλογές (Green Primary) για την επιλογή των υποψήφιων που προκρίνονται στις ευρωπαϊκές εκλογές.

4. Συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών

Η Συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (AECR) συγκεντρώνει κόμματα από όλη την Ευρώπη που πιστεύουν στην προσωπική ελευθερία, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, εθνική κυριαρχία, ισχυρές οικογένειες, χαμηλή φορολογία, το ισχυρό χρήμα, το ελεύθερο εμπόριο και το κράτος δικαίου. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο Κεντροδεξιά κόμματα από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Δουλεύουν μαζί με την Ομάδα ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με νέα κατεύθυνση και think-tank, το Ευρωπαϊκό Νέων Συντηρητικών και των συναφών ομάδων σε άλλες διεθνείς συνελεύσεις της Ευρώπης. Επίσης συνεργάζονται με συμμάχους -κόμματα σε άλλες ηπείρους και είναι πλήρη μέλη της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατών.

5. Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνενώνει δημοκρατικά κόμματα της εναλλακτικής και προοδευτικής Αριστεράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα οποία μάχονται υπέρ της αρμονικής μετατροπής των σύγχρονων κοινωνικών σχέσεων σε μία ειρηνική και κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, βάσει της ποικιλομορφίας των καταστάσεών μας, των ιστοριών μας και των κοινών αξιών μας.

Ιδρυθέν την 9η Μαΐου 2004 στη Ρώμη, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL) αποτελείται από 26 μέλη και από 7 κόμματα παρατηρητές από όλη την Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με το πολιτικό ίδρυμα Transform! Europe, κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα.

6. Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας

Η MELD είναι προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας, ελευθερίας και συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών σε μία προσπάθεια να παρεμποδιστεί η πλήρης γραφειοκρατικοποίηση της Ευρώπης.
Τα μέλη της κίνησης αντιτίθενται στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω συνθηκών και πολιτικών που επιτείνουν το παρόν πολιτικό έλλειμμα και την κεντροποιημένη πολιτική δομή της ΕΕ.

Οι βασικές αρχές τις οποίες πρεσβεύει είναι:
• Ελευθερία και συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά κράτη
• Περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό της βούλησης των λαών
• Σεβασμό της ιστορίας, των παραδόσεων και των πολιτιστικών αξιών της Ευρώπης
• Σεβασμό των εθνικών διαφορών και της ελευθερίας ψήφου

7. Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα

Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει κόμματα και εκπροσώπους που επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο δημοκρατική και ενοποιημένη και πιο κοντά στους πολίτες.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια συνολική κρίση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική... Οι άνθρωποι, χτυπημένοι από την αμφιβολία και την έλλειψη εμπιστοσύνης, απομακρύνονται από την ίδια την ιδέα της Ευρώπης. Για όσους μοιράζονται το ευρωπαϊκό ιδεώδες, αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση, η οποία απαιτεί αποφασιστική στρατηγική.
Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει στην ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και στο να προσφέρει στους πολίτες νέες, τολμηρές αλλά αξιόπιστες λύσεις, με μια νέα προοπτική. Αυτή την πρόκληση έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε μαζί.

8. Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) αγωνίζεται να πραγματοποιήσει την ιδέα της «Ευρώπης των λαών». Συγκεντρώνει 40 προοδευτικά εθνικιστικά, αυτονομιστικά κόμματα, καθώς και κόμματα που υποστηρίζουν την περιφερειακή προσέγγιση, τα οποία προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ και εκπροσωπούν έθνη χωρίς πατρίδα, περιφέρειες και παραδοσιακές μειονότητες. Επικεντρώνει τη δράση της στην προώθηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, των ανθρωπίνων, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της εσωτερικής διεύρυνσης, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, καθώς επίσης στον εθνικισμό, στην περιφερειακή προσέγγιση, στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος και της ιδεολογίας της EFA.
Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (EAF) είναι μία πανευρωπαϊκή συμμαχία που αποτελείται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με εθνικούς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς και κόμματα, ενωμένους στο πλαίσιο μίας πολιτικής πλατφόρμας, που αιτείται εθνικής ελευθερίας και δημοκρατίας, αντί του κεντρικού και υπερεθνικού ελέγχου. Η συμμαχία EΑF ασχολείται με ζητήματα ελευθερίας και δημοκρατίας στην ΕΕ, δεν λειτουργεί υπό το πολιτικό πρότυπο της αριστεράς - δεξιάς και τα μέλη της προέρχονται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.


9. Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων

Το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, στις 24 Οκτωβρίου 2009, από έναν αριθμό εθνικών κομμάτων και κινημάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Έκτοτε, το AEMN επικεντρώνει την πολιτική του δραστηριότητα στην προστασία και την καλλιέργεια της διαφορετικότητας των αυτοχθόνων πολιτισμών, των παραδόσεων και των γλωσσών σε μια Ευρώπη ελεύθερων, ανεξάρτητων και ίσων εθνών, στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας κυρίαρχων εθνικών κρατών.

10. Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα

Το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM) είναι μια πολιτική ένωση χριστιανο-δημοκρατικών κομμάτων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα πολιτικά επίπεδα στην Ευρώπη. Το ECPM εκπροσωπείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ.

Προτεραιότητες των εκλογών

Το ECPM ασχολείται με ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, το ECPM θα εστιάσει στις ακόλουθες πέντε προτεραιότητες:
1. Γάμος και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
2. Εμπορία ανθρώπων και σωματεμπορία
3. Βιώσιμη επιχειρηματικότητα και οικονομία
4. Προτεραιότητα για την οικογένεια
5. Ελευθερία πίστης, συνείδησης και έκφρασης.

11. Δημοκράτες της ΕΕ

Η EUD είναι μια πανευρωπαϊκή συμμαχία επικριτών και αντιτιθέμενων στην ΕΕ και στη συμμετοχή στην ΕΕ. Η EUD αντιτίθεται στην περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας στις Βρυξέλλες και επιδιώκει οι εξουσίες να μεταφερθούν και πάλι στα εθνικά και τοπικά κοινοβούλια και οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες.

Η EUD δεν παίρνει θέση σε ζητήματα δεξιάς-αριστερής πολιτικής – αυτό αποτελεί υπόθεση των δημοκρατικά εκλεγμένων εθνικών κοινοβουλίων. Η EUD δεν προσφέρεται σε ρατσιστικές ή ξενοφοβικές απόψεις. Στόχος μας είναι η αυξημένη διαφάνεια, λογοδοσία, επικουρικότητα και ο αποτελεσματικός δημοκρατικός έλεγχος εντός της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας... τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ