ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Ένταση σε εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι

Ευρωεκλογές 2014: Ένταση σε εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι

Ένταση δημιουργήθηκε στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τ/κ ψηφοφόροι, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία, κοντά στο Λήδρα Πάλλας, όταν ψηφοφόροι που άρχισαν να καταφθάνουν γύρω στις 10.00, πληροφορήθηκαν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο αριθμός των Τ/κ που προσήλθαν αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, επειδή δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα η διεύθυνση κατοικίας τους – όπως προνοεί ο νόμος – ανέρχεται μόλις σε 150 άτομα, παγκύπρια, έως τις 12.00 που διακόπηκε για μια ώρα η ψηφοφορία.

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο γενικός γραμματέας της «συντεχνίας» Τ/κ δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ για τη μη συμπερίληψή του στον κατάλογο και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι Τ/κ υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, που έσπευσαν επί τόπου, όπου υπήρχαν ήδη εκπρόσωποι τ/κ ΜΜΕ.

Στο εκλογικό Τμήμα προσήλθε γύρω στις 12.00 και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, παραμένοντας εντός του κτιρίου για κάτι λιγότερο από μια ώρα. Εξερχόμενος του κτιρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «οι εκλογές γίνονται στη βάση νόμου».

Είπε ότι οι εκλογές δεν γίνονται με τον τρόπο που θέλει ο Υπουργός ή το Υπουργείο Εσωτερικών ή οι Τ/κ. Ούτε μπορώ να πω στον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, παρότι δεν υπάρχει διεύθυνση, επειδή φωνάζουν κάποιοι, πρόσθεσε.

Ο νόμος, είπε ο κ. Χάσικος, λέει ότι πρέπει να υπάρχει διεύθυνση, ενώ διερωτήθηκε αν «θα θέσουμε σε κίνδυνο τις εκλογές διότι τρεις, πέντε, δέκα, φωνάξαν».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσοι Τ/κ δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, ο κ. Χάσικος είπε ότι είναι ελάχιστοι, καθώς μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι που έκλεισαν οι κάλπες, δεν ψήφισαν 150 άτομα παγκύπρια, λόγω έλλειψης διεύθυνσης.

Εξάλλου, ανέφερε προς τα τ/κ ΜΜΕ, ότι από τις 95 χιλιάδες Τ/κ, στο σύστημα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις 56 χιλιάδων ατόμων, ενώ 10 χιλιάδες δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση.

Για τους Τ/κ που έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας στις ελεύθερες περιοχές ή διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ο Υπουργός είπε ότι θα έπρεπε προηγουμένως να κάνουν αίτηση, για να μπουν στους καταλόγους.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε εξάλλου ότι δόθηκε το δικαίωμα απόκτησης ταυτότητας σε Τ/κ χωρίς να έχει ερευνηθεί σε κάθε περίπτωση αν οι κάτοχοι διαμένουν στην Κύπρο – όπως προβλέπει η νομοθεσία – καθώς, όπως είπε ο Υπουργός, «ο στόχος δεν είναι να χωρίζουμε», αλλά «η επανένωση».

Πρόσθεσε ότι το θέμα της καταγραφής της διεύθυνσης των ψηφοφόρων μπήκε από τη Βουλή και διερωτήθηκε αν μπορεί να πάει αντίθετα στο νόμο της Βουλής.

Είπε ότι με τη σημερινή εκλογική διαδικασία και τη συμπερίληψη των Τ/κ έγινε το πρώτο βήμα και ευχαρίστησε τόσο τους Τ/κ υποψήφιους Ευρωβουλευτές για τη συμμετοχή τους, όσο και τους Τ/κ ψηφοφόρους που ήρθαν να ψηφίσουν.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης
Δημοτικές εκλογές 2014: Παραιτήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμού στη Νάξο