ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια προπαγάνδα τα περί προβλημάτων ρευστότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια προπαγάνδα τα περί προβλημάτων ρευστότητας

Η Κουμουνδούρου απαντά στην τρομολαγνία περί λήξεως των κρατικών εγγυήσεων που είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Όπως όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψους του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δις (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση).

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών να αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους», λένε με νόημα τα στελέχη της Κουμουνδούρου και προσθέτουν πως κανένας μνημονιακός νόμος δεν υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δις.

«Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της» σημειώνουν κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης.

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και για το ζήτημα των καταθέσεων σημειώνοντας: «Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει ότι «το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δις».

Για τα άλλα κενά – όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Τσίπρα - δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος.

«Μόνη λύση είναι μια νέα διαπραγμάτευση», καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.

Σχετικές ειδήσεις