ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σαμαράς και τρόικα κυβέρνησαν την Ελλάδα ως δικτάτορες

Τσίπρας: Σαμαράς και τρόικα κυβέρνησαν την Ελλάδα ως δικτάτορες

Μήνυμα νίκης, μήνυμα ελπίδας, μήνυμα εμπιστοσύνης έστειλε από το Αγρίνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ισχυρή λαϊκή εντολή και αυτοδυναμία.

«Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ψήφο του στις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από την κομματική επιλογή τους στο παρελθόν. Απευθυνόμαστε στους αναποφάσιστους πολίτες, που σταθμίζουν την επιλογή τους στην κάλπη. Κάντε την Ελλάδα δυνατή. Κάντε την Ελλάδα σταθερή. Δώστε ψήφο αυτοδυναμίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφο αυτοδυναμίας στο λαό μας», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από τους πολίτες του Αγρινίου.

«Ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας για να εφαρμόσουμε αμέσως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη σκληρή διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε. Πετροβολούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Γιατί γνωρίζουν ότι είναι η δική σας ελπίδα, η δική σας προσδοκία. Θέλουν να μην έχουμε αυτοδυναμία για να το διαπραγματευτούμε μαζί τους. Τους απαντάμε: ας συνεχίσουν να ονειρεύονται».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζεται ούτε σε επιχειρηματίες, ούτε σε τραπεζίτες, ούτε ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης. «Εμείς στηριζόμαστε σε εσάς. Ούτε στην ολιγαρχία, ούτε στα τζάκια. Στο κυρίαρχο λαό. Στη δική σας εμπιστοσύνη».

Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως αποσύρεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής κινδυνολογώντας αφόρητα.

«Όσο κι αν προσπαθεί να κρύψει το email με τις δεσμεύσεις του στους δανειστές ο κ. Σαμαράς, δε τα καταφέρνει. Βγήκε στη δημοσιότητα και όλοι πια ξέρουν τι τους περιμένει αν ο κος Σαμαράς επανεκλεγεί. Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Για την κατάργηση των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυξήσεις του ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στον τουρισμό. Πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που από 1/1/2015 είναι ανεξέλεγκτοι. Και ό,τι άλλο παράλογο ζητήσει η τρόικα, με διάφορα προσχήματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν μόνον τα email των δεσμεύσεων της λιτότητας. Υπάρχουν και τα email της ντροπής και της διαπλοκής που είδαν προχθές το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν το γραφείο του πρωθυπουργού, την κυβέρνηση και την τρόικα να μηχανορραφούν για ν’ αποφύγουν τη Βουλή. Για να περνάνε μέτρα λιτότητας χωρίς την έγκριση της Βουλής. Και να κυβερνά η τρόικα ανεξέλεγκτη. Ως δικτάτορας σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, με απλές διοικητικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους. Ως υπηρέτης της τρόικας και της ολιγαρχίας. Έτσι θέλει να συνεχίσει να κυβερνά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και παράλληλα την τρόικα και το μνημόνιο. «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να πράξουμε το σωστό και το λογικό. Και θα αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ με κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε επίσης ότι οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι και όσοι ξεφεύγουν μέχρι σήμερα με το φορολογικό κόλπο των εταιρειών offshore, θα πληρώσουν το λογαριασμό. «Για πρώτη φορά, η ολιγαρχία, θα πληρώσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για μια ακόμη φορά πως στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα δεν γυρίζει απλώς σελίδα. Γράφει ένα νέο βιβλίο. Ενώνεται ο λαός με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσά τους είναι:

  • H επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα €751 για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
  • Η 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα, για όσους έχουν σύνταξη έως €700.
  • H εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

«Θα εφαρμόσουμε το ''Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης'' από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε και για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προτεραιότητα την ύπαιθρο και τον κόσμο της, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους:

Αναλυτικά:

  • Ιδρύουμε τράπεζα ειδικού σκοπού, όχι απλώς για τους αγρότες, αλλά τράπεζα των αγροτών.
  • Παίρνουμε, κατά προτεραιότητα, μέτρα για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη της παραγωγής και την ανακούφιση των αγροτών.
  • Ενισχύουμε την εφαρμοσμένη έρευνα και δεσμεύομαστε να υποστηρίξουμε την αυτοδύναμη λειτουργία και στελέχωση των δομών γεωργικής έρευνας και φυτοπροστασίας.
  • Καταγράφουμε την αναξιοποίητη γεωργική γη και τις αργούσες βιομηχανικές-μεταποιητικές μονάδες. Βοηθώντας στην αξιοποίησή τους με τεχνικά και επιστημονικά μέσα.
  • Εξυγιαίνουμε και αναδιοργανώνουμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει την περιφερειακή πολιτική για τη Δυτική Ελλάδα στην πολιτική της για τον πρωτογενή τομέα.
  • Δεσμευόμαστε ότι τα τρία μεγάλα φράγματα της Αιτωλοακαρνανίας: των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, θα παραμείνουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Δεσμευόμαστε ότι ο υπό διάλυση Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Αχελώου, θα ανασυγκροτηθεί και θα επαναλειτουργήσει.
  • Δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ζωή στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
  • Θα φροντίσουμε για τη συνεχή ανανέωση του νερού από τον πατραϊκό κόλπο, ώστε το απαραίτητο οξυγόνο να συμβάλει καθοριστικά στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα που εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα.
  • Αξιοποιούμε την ιχθυόσκαλα ώστε να αναβαθμιστεί η εμπορική αξία των αλιευμάτων και να λειτουργήσει ως βάση δραστηριοτήτων για το ψάρι, όπως, για παράδειγμα, τυποποίηση και εξαγωγές.
  • Αξιοποιούμε το λιμάνι στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι του Αστακού.

«Μαζί με το λιμάνι της Πάτρας μπορούν να αποτελέσουν τις πύλες του διαμετακομιστικού εμπορίου προς της δυτική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, στηρίζουμε το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ελλάδας στη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αφετηρία μιας νέας ελπίδας, μιας νέας δυνατότητας και προοπτικής. «Στις 25 Ιανουαρίου η ελπίδα έχει πατρίδα. Και η Ευρώπη την πυξίδα για την αλλαγή».

Σχετικές ειδήσεις