ΕΚΛΟΓΕΣ

Π. Πικραμμένος: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Π. Πικραμμένος: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός,

ο οποίος θα αναλάβει το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με στόχο να οδηγηθεί οι χώρα σε νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

Είναι ο άνθρωπος, που έβαλε τη σφραγίδα του Συντάγματος στο μνημόνιο, προεδρεύοντας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν κρίθηκε η συνταγματικότητα των μέτρων λιτότητας. Είναι ο δικαστής, ο οποίος ως πρόεδρος του ιδίου δικαστηρίου, δέχθηκε τη συνταγματικότητα του νόμου, που επέβαλε το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968).

Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσαντίνου Μητσοτάκη σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 - 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991).

Από τον Οκτώβριο του 2005άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Ως δικαστικός έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις. Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της Α.Ε.Κ. απαγορεύοντας την κατασκευή του.